Achtergrond

'Frankrijk heeft de sleutel tot de toekomst van Europa'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Frankrijk heeft de sleutel tot de toekomst van Europa'

De dag na de Franse verkiezingen waarin Frankrijk een pro-Europese president koos, viert Europa De Dag van Europa. Op 9 mei wordt dit sinds 1985 gevierd. Volgens Ben Knapen, oud-staatssecretaris van Europese zaken van het CDA, valt er genoeg te vieren. “Twee jaar geleden was ik pessimistischer dan nu.”

Knapen denkt dat er nieuwe tijden aanbreken. “We zijn als Europa door een dal gegaan waar een woede van een deel van de kiezers is vertaald in actie.” Het resultaat kent iedereen: de Brexit en, in Amerika, de verkiezing van Trump. Deze keuzes hebben, ook bij de kiezers die hiervoor stemde, geleid tot een kater.

En dat is positief voor Europa, denkt Knapen. “Men beseft nu dat afschaffing van Europa geen oplossing is. We zullen het met Europa moeten doen en laten we proberen er dan iets beters van te maken.”

Frankrijk is belangrijk voor Europese politieke koers

Frankrijk heeft volgens Knapen de sleutel tot de toekomst voor Europa in handen. "Frankrijk verkeerde tien tot vijftien jaar in een staat van steriele verlamming. Men wist dat er veranderingen moesten worden doorgevoerd, maar het gebeurde niet en kon ook niet. Iedere president liep er op stuk."

Als Frankrijk gaat hervormen, plukt ook Nederland daar de vruchten van, volgens Knapen. "Het land loopt op allerlei terrein achter op andere landen, die wel hervormd hebben. Als Frankrijk hervormt, zullen landen om Frankrijk heen weer gaan investeren in het land", zegt Knapen.

Ook in Frankrijk moet de pensioenleeftijd omhoog

Het gaat om heikele punten zoals een pensioenleeftijd die omhoog moet en een langere werkweek. Dat zijn zaken die gevoelig liggen bij de inwoners. Knapen denkt dat Frankrijk er zo langzamerhand aan toe is. "Binnen vakbewegingen ontstaan discussies en wordt steeds vaker gezegd: De tijd is rijp om te hervormen, hoe lastig het ook is."

Bekijk hier het volledige gesprek terug met Ben Knapen in De Ochtend

Ster advertentie
Ster advertentie