Achtergrond
EONOS

'We hebben allemaal wel een gebrek'

foto: De La Marfoto: De La Mar
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We hebben allemaal wel een gebrek'

We hebben allemaal wel een gebrek, en we zijn allemaal op een onbeholpen manier op zoek naar contact. Dat is de kern van het nieuwe toneelstuk Mooi weer vandaag, waarin acteur Bram van der Vlugt schittert.

Vier mensen verblijven in een psychiatrische instelling, en proberen elkaar vergeefs te bereiken. "Wij kunnen ons vaak wel handhaven in de maatschappij, maar de scheidslijn met dat je wél wordt opgenomen is soms dun. Dat vind ik interessant", schetst Van der Vlugt in Langs de Lijn en Omstreken.

De acteurs spelen mensen die ‘voor hun eigen bestwil’ uit hun omgeving zijn gehaald, en zich tussen vier muren moeten zien te handhaven. "De eenzaamheid ligt dan voor het opscheppen", vertelt Van der Vlugt. "De mensen beschermen zichzelf en willen niet al hun geheimen prijsgeven. Tegelijkertijd willen ze wel contact maken. Daar gaat het weer mis. Dan komt op je af dat je weer mislukt bent."

Houvast

Het theaterstuk Mooi weer vandaag staat volgens regisseur Bruun Kuijt model voor een maatschappij waarin mensen zekerheden zien verdwijnen en langs elkaar heen praten. "Alles moet in één minuut. We oordelen snel en kennen het verhaal erachter niet meer. Veel mensen zijn wanhopig op zoek naar soort houvast. Die veiligheid wordt steeds onderuitgehaald. Dit toneelstuk is er een verhevigde vorm van."

Bram van der Vlugt over Mooi weer vandaag, deel 1


Bram van der Vlugt over Mooi weer vandaag, deel 2

Kuijt signaleert ook dat de grens tussen wat we gek en niet gek noemen heel dun is. "Er lopen veel verwarde mensen rond, de politie heeft daar meer last van dan van moordenaars en dieven." Van der Vlugt vindt de personages niet gek. "Wel beschadigd. De man die ik speel, kan heel goed denken en praten. Hij heeft besloten dat hij zijn geheim bewaart, en dat hij zich voordoet als een heer. En eigenlijk vindt hij het niet leuk als men hem vertelt dat hij vertegenwoordiger is in verwarmingen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Werken met Mart Smeets?

De 83-jarige Van der Vlugt was in april 2016 ook te gast bij Langs de Lijn en Omstreken en ontmoette toen oud-presentator Mart Smeets. Ze bleken een klik te hebben, en spraken spontaan uit dat ze wel een theatervoorstelling met elkaar wilden maken met als titel Twee tinten grijs.

Hoewel het er nog niet van gekomen is, ziet Van der Vlugt er nog wel brood in. "Toen ik Sinterklaas speelde, zei men al tegen mij dat Mart de ideale opvolger zou zijn." "Jullie kunnen allebei heerlijk praten’, vindt regisseur Bruun Kuijt. ‘Ik denk dat theaterproducenten zo’n voorstelling zeker interessant zouden vinden."

Ster advertentie
Ster advertentie