Naar homepage
Achtergrond

Ziekenhuizen in financiële onzekerheid over vergoeding covid-zorg
VPROHuman

foto: ANP / Remko de Waalfoto: ANP / Remko de Waal
  1. Nieuwschevron right
  2. Ziekenhuizen in financiële onzekerheid over vergoeding covid-zorg

Ziekenhuizen maken veel extra kosten voor de zorg aan patiënten die zijn besmet met het coronavirus. Maar zij verkeren in onzekerheid over de vraag of verzekeraars die kosten wel op tijd vergoeden. Hans Feenstra, afzwaaiend voorzitter van de raad van bestuur van het Martini-ziekenhuis in Groningen, waarschuwt in Argos dat een vijfde tot een kwart van de ziekenhuizen in Nederland financieel in het rood schiet.

Hans Feenstra, afzwaaiend voorzitter van de raad van bestuur van het Martini-ziekenhuis in Groningen, in Argos

Feenstra: "We hebben heel snel investeringen gedaan; beslissingen genomen in een dag, waarover we normaal gesproken drie keer nadenken. De zorgverzekeraars en de branche-organisatie hebben gezegd: er mag geen ziekenhuis omvallen als gevolg van de coronacrisis. Maar na zes maanden is dat nog steeds niet gematerialiseerd.”

Volgens Feenstra heeft het Martini-ziekenhuis een gat van 5,7 miljoen euro op de begroting, aan extra gemaakte kosten voor onder meer de zorg van covid-patiënten, investeringen op het gebied van digitalisering van zorg en gederfde inkomsten voor afgeschaalde zorg.

De oud-ziekenhuisbestuurder zegt voor solidariteit te zijn. In een situatie van een nieuwe ziekte moet je elkaar helpen, vindt Feenstra. Iemand in Noord-Brabant moet even snel worden geholpen als iemand in de Randstad. Hij is dan ook voor een centrale 'commander in chief', in het geval van een crisissituatie zoals die rondom het coronavirus.

Ministerie moet bijspringen

Feenstra doelt op Ernst Kuipers, hoofd van het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Maar, zegt hij: "Als die zegt dat bijvoorbeeld het Martini-ziekenhuis covid-patiënten moet opnemen, dan hoort daar ook een portemonnee bij."

Hans Feenstra pleit ervoor dat als zorgverzekeraars niet met voldoende geld over de brug komen, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) moet bijspringen. "De kosten die niet onder de zorgverzekeraarswet vallen – eenmalige kosten – kunnen door VWS worden gedekt. Zo kan er een bodem worden gelegd waar geen ziekenhuis doorheen zakt."

Meer journalistiek speurwerk?

Argos is het onderzoeksjournalistieke programma van de VPRO en HUMAN. Je hoort Argos op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp of via de website van Argos. Volg Argos ook via Facebook, Twitter en Linkedin.

Ster advertentie
Ster advertentie