Achtergrond

Minister Hennis: lidmaatschap Satudarah kán niet

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister Hennis: lidmaatschap Satudarah kán niet

“Satudarah is niet verboden, maar lid zijn strookt wat mij betreft niet met werken voor Defensie”, zegt minister Hennis-Plasschaert vandaag NPO Radio 1-prorgamma Stand.nl.

Outlaw bikers

De minister van Defensie sprak met Sven Kockelmann over onze (wellicht) te vanzelfsprekend beschouwde vrijheid en de positie van de Nederlandse krijgsmacht.

In de uitzending kwam ook het Satudarah-lidmaatschap van enkele Nederlandse militairen ter sprake. “Dat kan niet”, meent Hennis-Plassschaert. “Daarbij staat niemand in Nederland boven of naast de wet, dus ook niet de leden van een outlaw bikersclub.”

‘Oude zooi’

Ook spreekt zij met Kockelmann over de toestand van de Nederlandse krijgsmacht. Er schort nogal wat aan het materieel, luidt de klacht van verschillende officieren. Zij spraken zelfs over ‘oude zooi’. Kan Nederland nog wel een bijdrage leveren aan de internationale veiligheid? “Zeker, als lid van de NAVO en de VN wordt Nederland volop erkend en herkend. Wij leveren een bijdrage in Mali, Irak, Afghanistan en op dit moment ook aan de Oostflank in Litouwen. Met de middelen die we hebben kan Nederland wel degelijk relevant zijn.”

De Dam

Vanavond wordt er tijdens de Nationale Herdenking twee minuten stilte gehouden. Minister Hennis-Plasschaert zal ook aanwezig zijn op de Dam. Wat gaat er dan door haar hoofd?

“Veel. Zo sta ik bijvoorbeeld naast de commandant der strijdkrachten, met wie ik terugblik op militaire missies”, antwoordt de minister.

Familieverdriet

De Tweede Wereldoorlog heeft voor Hennis-Plasschaert ook een persoonlijke rand. “Mijn overgrootmoeder is omgebracht in kamp Ravensbrück. Dat maakt dat het verdriet heel erg tot de verbeelding spreekt, dat komt allemaal samen in die twee minuten op 4 mei.”

Bekijk hier stand.nl

Ster advertentie
Ster advertentie