Achtergrond

Mario Draghi moet Italië hervormen, maar anders dan veel Nederlanders denken

EO
foto: EPA/FILIPPO ATTILIfoto: EPA/FILIPPO ATTILI
  1. Nieuwschevron right
  2. Mario Draghi moet Italië hervormen, maar anders dan veel Nederlanders denken

Italië moet hervormen, klinkt het vaak, en daar zal de huidige premier Mario Draghi het roerend mee eens zijn. Maar het beeld dat daar in Nederland van wordt geschetst, dat klopt niet, vindt hoogleraar politicologie Catherine de Vries in Europa Draait Door.

#56 - Krijgt Super Mario Italië weer op de rails? (S02)

"Italianen gaan helemaal niet met hun vijftigste met pensioen. Ik moet gewoon tot mijn 67e werken, zoals heel veel Nederlanders", zegt Catherine de Vries, die werkzaam is aan de Bocconi universiteit in Milaan. Bovendien is de arbeidsmarkt al geflexibiliseerd, exporteert Italië meer dan het importeert, en int het meer belasting dan het uitgeeft. "Dus al die ideeën dat men op de pof leeft, die kloppen gewoon niet."
Wat er dan wel hervormd moet worden? Italië heeft de meest stroperige bureaucratie, de digitalisering loopt hopeloos achter en het land kampt met een enorme schuldenlast uit de jaren '80.

Met de technocraat Mario Draghi als premier kunnen er nu stappen gemaakt worden, zegt De Vries. Met investeringen in innovatiebeleid, jeugd en onderwijs en digitalisering hoopt Draghi met Italië weer economische groei te bereiken en die groei is essentieel om uiteindelijk ook de schuld terug te brengen. Bovendien, zo zegt De Vries, kan de digitalisering helpen met het terugdringen van de nog welig tierende zwarte economie.

Podcast

In de podcast wordt ook gekeken naar de situatie in Noord-Ierland, waar Tim de Wit onrustige nachten meemaakte en zoomt Arend Jan Boekestijn in op het weer oplaaiende conflict in Oost-Oekraine.

Luister de podcast op de website van NPO Radio 1 of via je favoriete podcastapp!

Ster advertentie
Ster advertentie