Achtergrond
Zwart

Voorzitter PINK! Xenia Minnaert: 'We moeten het welzijn van mens, dier en natuur op nummer 1 zetten'

  1. Nieuwschevron right
  2. Voorzitter PINK! Xenia Minnaert: 'We moeten het welzijn van mens, dier en natuur op nummer 1 zetten'

Xenia Minnaert is voorzitter van PINK! en fractiemedewerker bij de Utrechtse gemeenteraad. PINK! is de onafhankelijke politieke jongerenorganisatie die gelieerd is aan de Partij voor de Dieren. Ze hebben als doel anderen te informeren, een kritisch geluid te laten horen en te laten zien hoeveel invloed jongeren hebben. Uiteindelijk streven ze naar een betere wereld voor iedereen, ongeacht gender, geaardheid, etniciteit of soort. We praten hierover met Xenia tijdens 'De Nacht is ZWART'.

Waarom PINK!?

"Het is voor mij belangrijk dat we de mens zien als onderdeel van de natuur en die natuur is groter dan de mensen zelf. Daarnaast is de Partij voor de Dieren een idealistische partij, we doen geen water bij de wijn. Dat spreekt mij heel erg aan. Van huis uit ben ik ook idealistisch opgevoed. Mijn ouders draaide bijvoorbeeld de genderrollen om in kinderboeken en we aten grotendeels vegetarisch. Maar het was voornamelijk onze instelling in de wereld. We woonden in een witte, nette wijk en droegen wijde broeken en regenbooghaarbanden. We pasten er niet tussen en waren daardoor gewend om het buitenbeentje te zijn. We lieten ons niet leiden door wat andere mensen denken dat goed is. Idealisme is voor mij doen wat jij denkt dat goed is en niet wat andere mensen vinden of wat de maatschappij van je wil."

Het verschil tussen PINK! en de PvdD

"We zijn de jongerenorganisatie met leden van 14 tot 28 jaar. We hebben onze eigen politieke programma, maar de uitgangspunten zijn wel hetzelfde. Zo hebben wij bijvoorbeeld wel dezelfde kernwaarden. We zijn een stukje progressiever, zijn vaak een aanjager en hebben als rol de PvdD een stapje verder te brengen. Dit doen we door te zeggen dat iets niet oké is of anders kan. Wij zijn bijvoorbeeld tegen het koningshuis, tegen de monarchie. De hiërarchie die standhoudt is nergens op gebaseerd en kost veel geld. De koning is geen voorbeeldrol die we als jongerenorganisatie graag zouden willen zien. We hebben een minister-president die ons land vertegenwoordigt en dat is een veel betere manier om het doen. Het is mooi dat PvdA/GroenLinks ook de monarchie wil afschaffen, hopelijk neemt de Partij voor de Dieren dit standpunt van PINK! ook over. "

Onrust PvdD

"Er gebeurde heel veel, wat raar is om te zien, omdat het zo'n groot deel van mijn wereld is. Ik dacht namelijk dat we het goed met elkaar konden vinden. Esther Ouwehand benoemde de groeipijnen en die groei die de Partij voor de Dieren doormaakte kon het bestuur niet ondersteunen en faciliteren. Dat werkte tegen elkaar. Ik vind het heel lelijk wat er is gebeurd, maar geloof ook dat we vorige week achter ons hebben gelaten en dat we ons meer gaan focussen op de inhoud. Ik had het niet verwacht, maar liep zelf ook al tegen dingen aan bij het bestuur. De afgelopen weken ben ik zelf vooral heel hoopvol, omdat we voor mijn gevoel eindelijk door kunnen. Ik heb hoop dat we nu alleen maar verder gaan komen."

De Nacht is ZWART

Ben je wakker? Elke zaterdag- op zondagnacht tussen 03.00 en 06.00 uur neemt De Nacht is ZWART echt de tijd om de diepte in te gaan op NPO Radio 1. Maatschappelijke, politieke en duurzame problemen worden in het duister belicht.

De Nacht is ZWART

Ster advertentie
Ster advertentie