Achtergrond

Nu al discussie over nieuw tv-programma Verkracht of niet

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nu al discussie over nieuw tv-programma Verkracht of niet

[KRO-NCRV] 'Is hier nou sprake van vrijwillig gedrag of dwang?' Die vraag staat centraal in het nieuwe tv-programma Verkracht of niet. Een castingbureau stuurde gisteren een mailtje met een oproep voor panelleden voor dit programma. Het mailtje zorgde voor verontwaardigde reacties op sociale media.

Volgens Wieneke van Vucht, programma-ontwikkelaar bij BNNVARA, is het een belangrijk thema om een tv-programma over te maken. "Wij willen dat er een discussie over komt en dat meisjes en jongens zich veel beter realiseren wat nou toelaatbaar is en wat niet." Veertig procent van de vrouwen heeft wel eens te maken gehad met grensoverschrijdend seksueel gedrag. Bij de mannen is dat 13%.

Quote

Meisjes en jongens moeten zich beter realiseren wat toelaatbaar is en wat niet

Wieneke van Vucht, eindredactie bij BNN-VARA

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Van Vucht kan zich voorstellen dat de titel 'Verkracht of niet' niet meteen laat zien dat het programma gebalanceerd en genuanceerd is opgezet. "De bedoeling is ook dat het iets oproept en de titel maakt wel heel duidelijk waar we over willen discussiëren."

'Niet verkeerd dat de NPO hier aandacht voor heeft'

TV-recensent Angela de Jong vindt het een spannend onderwerp en vindt het niet verkeerd dat de publieke omroep daar aandacht voor heeft. Het programma wordt door productiemaatschappij SkyHigh gemaakt. "Die zijn niet heilig, maar hebben wel aangetoond dat ze met lastige maatschappelijke thema's integere televisie kunnen maken." SkyHigh maakte onder andere ook het programma Over mijn lijk.

Geraldine Kemper en Tim Hofman zullen het programma presenteren en de discussie begeleiden. Er werken ook deskundigen en advocaten mee aan het programma. Vanaf 31 oktober is het te zien op televisie. 3FM sprak met Kemper en ook zij is zich bewust van de emoties die Verkracht of niet kunnen losmaken. "Maar dat hoeft niet per se slecht te zijn."

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie