Achtergrond
KRO-NCRV

Oud-priester: 'Celibaat is een achterhaalde zaak'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-priester: 'Celibaat is een achterhaalde zaak'

Het celibaat van de katholieke kerk is een achterhaalde zaak. Dat zegt Ton Hoedemaker, oud-priester van Monnickendam. Hoedemaker reageert in Spraakmakers op de mogelijke afschaffing van het celibaat bij kerken in het Amazonegebied. Volgens de oud-priester is het tijd dat de paus het celibaat wereldwijd afschaft.

Quote

Het is een hele opdracht om niet met een vrouw verder te mogen gaan

Voormalig priester

Hoedemaker geeft toe dat hij als priester moeite had zich aan het celibaat te houden. "Het is een hele opdracht om niet met een bepaalde vrouw verder te mogen gaan." Wat hem betreft moet het voor priesters worden toegestaan om te trouwen. Volgens hem is het huwelijk namelijk óók heilig. "Ook een getrouwd stel zijn, is een bijzondere route. Het is een heel grote opdracht om elkaar voor altijd trouw te zijn."

Celibaat en misbruik

Hoedemaker is van mening dat het kindermisbruik in de katholieke kerk is voortgekomen vanuit het celibaat. "Ik heb in het verleden meegemaakt dat collega’s die met kinderen werkten misbruik maakten van die situatie." Ook luisteraar Theo van Zelm vindt dat het celibaat moet worden afgeschaft. Niet alleen zou afschaffing het misbruik helpen te verminderen, volgens Van Zelm is het celibaat sowieso onrechtmatig.

Werkgever

"Ik vind het een onmenselijke situatie dat een werkgever zijn werknemer kan verplichten om niet aan seks te doen. Ik heb zelf diverse priesters intiem mogen ontmoeten. En het is heel menselijk dat het bij een priester knelt op dat gebied", aldus Van Zelm

Zuid-Amerikaanse bisschoppen dienden dit weekend een voorstel in bij het Vaticaan om het celibaat voor priesters in het Amazonegebied af te schaffen. De afschaffing zou een oplossing moeten zijn voor het grote tekort aan priester wat in het gebied daar een groot probleem is.

Wereldwijd

Volgens Stijn Fens, journalist voor Trouw, is het voorstel van de Zuid-Amerikaanse bisschoppen niet per se een mijlpaal voor de katholieke kerk. "Maar het is wel opmerkelijk dat zoveel bisschoppen uit het Amazonegebied hierom vragen. Als de paus denkt dat de afschaffing de oplossing zou kunnen zijn voor het grote tekort daar, dan gaat hij er misschien wel in mee."

Een afschaffing van het celibaat wereldwijd zal nog wel even duren, denkt Fens. "Daar heeft de paus vooralsnog over gezegd dat hij daar niets voor voelt."

Grote gevolgen

Toch kan de afschaffing in het Amazonegebied grote gevolgen hebben voor de gehele katholieke kerk, denkt cultuurtheoloog Frank Bosman. "Tegen de tijd dat deze maatregel in het Amazonegebied gepraktiseerd kan zijn, en dat duurt nog wel even, is het voor de hand liggend om in andere missiegebieden in de wereld naar eenzelfde soort oplossing te zoeken. Als het in het ene missiegebied geldt, waarom zou het dan ook niet in het andere missiegebied kunnen gelden?"

Stand.nl: De paus moet het celibaat wereldwijd afschaffen

Ster advertentie
Ster advertentie