Achtergrond
KRO-NCRV

Niet naar feestjes en nachten woelen: Karim Amghar laat zien hoe armoede eruit ziet

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Niet naar feestjes en nachten woelen: Karim Amghar laat zien hoe armoede eruit ziet

Schrijver, docent en programmamaker Karim Amghar gaat voor het Offerfeest een stap verder dan een schenking aan een goed doel. Bij Spraakmakers vertelt hij over Karims Offerfeest waarvoor hij zich drie dagen onderdompelt in de levens van mensen in kwetsbare omstandigheden.

Het Offerfeest is voor Amghar altijd iets "geks" geweest. "Toen ik jong was vond ik het altijd moeilijk te plaatsen. Het heeft niet zo'n lange aanloop als de Ramadan naar het Suikerfeest. Sinds ik zelf kinderen heb ben ik er meer mee bezig en probeer ik een relatie te leggen tot armoede."

"Als ik met mijn dochter van 5 jaar over straat loop en we een arm iemand iets geven, probeer ik haar dingen uit te leggen. Zij snapt niet hoe het kan dat iemand geen geld heeft om te eten." Ook met zijn programma's wil Amghar dat bereiken. "Dingen agenderen en aanpakken."

Quote

Armoede is de grootste boosdoener van heel veel problemen in onze samenleving, het is niet eens een ver-van-je-bedshow

Karim Amghar, programmamaker en docent

Amghar woonde daarom voor een programma een aantal dagen bij een gezin dat onder de armoedegrens leeft en bij een vluchteling uit Jemen. Het is vreemd dat we armoede niet zo erg voelen, vindt hij. "Armoede is de grootste boosdoener van heel veel problemen in onze samenleving, het is niet eens een ver-van-je-bedshow. Armoede is gewoon hier. In Rotterdam een op de vier en in Amsterdam een op de vijf."

Geen feestjes

Ook voor Amghar was het moeilijk om in te beelden hoe het nu echt is, om in armoede te leven. En dat terwijl hij in zijn werk als docent vaak genoeg de impact van armoede ziet. Het raakte hem diep dat nu mee te maken. Zo zag hij hoe de dochter van het gezin soms niet naar feestjes kan omdat er geen cadeautje of kaart gekocht kon worden.

"Het was het fysiek en mentaal heel zwaar. Ik heb gezien hoe zij 's nachts niet kunnen slapen, de hele nacht aan het draaien zijn en daarna de stress overladen op een kind. Dat kind sleept het mee, de ouders voelen zich schuldig. En zij zitten daar al meer dan tien jaar in."

Achter de voordeur

Mensen zien niet wat er zich achter een voordeur allemaal afspeelt. "Die bankstellen zijn allemaal tweedehands. En voor een zak met kleding van 4 euro op Marktplaats hebben ze praktisch moeten bedelen om het voor 2 euro mee te krijgen."

Ook voelde Amghar zich schuldig. "Omdat ik na een paar dagen weer wegging, omdat ik wel uit eten kan en het voor mij vanzelfsprekend is om stroopwafels mee te nemen voor bij de thee."

Het was dan ook ergens frustrerend om ze achter te laten, vertelt hij. "Maar je kunt niet meer doen dan aandacht voor het probleem te vragen en voor de situatie waar zij en vele anderen inzitten."

Karims Offerfeest is vanavond om 19.15 uur bij de NTR te zien op NPO 2.

Liever luisteren?

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie