Achtergrond
KRO-NCRV

Golfen vanuit je rolstoel met één arm

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Golfen vanuit je rolstoel met één arm

Alle golfers hebben een handicap, maar die van Jurgen Boon is wel heel bijzonder. Hij heeft een dwarslaesie en zit in een rolstoel. Dat weerhoudt hem er niet van golf op het hoogste niveau uit te oefenen. Afgelopen weekend werd hij de nummer één van de wereld voor golfers met een beperking. En dat terwijl hij maar met één arm kan slaan.

In 2006 raakte Boon tot zijn borst verlamd bij een ongeluk met zijn mountainbike. "Teveel snelheid, boomwortels, een bruggetje en een sloot: alles ging mis. Voor ik het wist lag ik in de sloot." Boon riep om hulp en het was uiteindelijk een hond die hem vond en begon te blaffen. Het baasje alarmeerde de hulpdiensten.

Boon was toen drieëndertig, had een zoontje van zes en een drukke, fysieke baan bij de Koninklijke Marechaussee het herstel duurde dik een jaar. De golfer heeft nooit bij de pakken neergezeten. ''Dit is geen stoerdoenerij. Het zit gewoon niet in mijn aard.''

Quote

Voor ik het wist lag ik in de sloot

Jurgen Boon

Tijdens zijn revalidatie kwam Boon in aanraking met de Paragolf, een elektrische rolstoel die golfers in staat stelt zelf te slaan ''Met de Paragolf rijd ik tot waar de bal ligt. Dan druk ik op een knopje en gaat de stoel omhoog.'' Hij zit met banden vastgebonden aan de stoel. Met zijn linkerarm houdt Boon zichzelf omhoog en met rechts kan hij slaan.

Nr. 1

En slaan, dat kan hij goed. Vlak voor het weekend werd bekend dat Boon op de eerste plaats staat op de wereldranglijst voor golfers met een beperking. Op deze lijst staan 182 golfers met verschillende handicaps zoals beenamputaties of mensen met de ziekte MS.

Boon heeft voor en na zijn verlamming veel sporten beoefend, maar niets kan volgens hem op tegen golf. "Geen dag of bal is hetzelfde en je kunt het met iedereen spelen. Het blijft mij boeien." De nummer één van de wereld heeft desgevraagd ook nog een gouden tip voor golfliefhebbers. "Alleen rust in je hoofd gaat je helpen."

Ster advertentie
Ster advertentie