Achtergrond
KRO-NCRV

Elitepauper: het belang van ‘echt’ leven

foto: Prometheusfoto: Prometheus
  1. Nieuwschevron right
  2. Elitepauper: het belang van ‘echt’ leven

Waarom wordt iemand gelukkiger van het leven op de voetbaltribune dan op de kantoorvloer? Waarom voelt iemand zich echt leven bij het proeven van bloed? Waarom dreigt iemand alles op te geven om dat 'echte' leven te leiden? Daarover en nog veel meer schreef Freek van Kraaikamp een wervelende debuutroman, onder de titel Elitepauper.

Bekijk het gesprek met Freek van Kraaikamp terug:

Staantribune bij FC Haarlem

Van Kraaikamp, van huis uit loopbaancoach, begon twee jaar geleden met schrijven. Hij zat tegen een burn-out aan en pakte het schrijven op om zijn gedachten te verzetten. Hij gebruikte zijn eigen ervaring op de staantribune bij FC Haarlem als achtergrond voor zijn verhaal over het leven tussen de voetbalhooligans.

Het primaire gevoel van het gevecht

Zelf is hij geen hooligan, vertelde hij in Spraakmakers. "Er zijn wel bepaalde decors die ik heb overgenomen in het boek. Het gaat over een club die nooit wint, ik ken het leven van de tribune. Maar het verhaal dat zich daarbinnen afspeelt, dat ben ik niet." Het ging Van Kraaikamp veel meer over waar het vechten voor staat: "Er zijn nog maar weinig primaire dingen die we als mens nog over hebben: de paringsdans en het gevecht. Het gevecht is echt en puur. En dat fascineert me."

Quote

Eigenlijk moet Elitepauper een badge of honor worden.

<em>Freek van Kraaikamp</em>

De tribune als ideale samenleving

Hoewel geweld een prominent rol speelt in Elitepauper gaat het boek volgens Van Kraaikamp over veel meer: "Ik heb het over de keuzes die je maakt in het leven. Voor mij is het leven op de tribune de ideale samenleving. Gewoon lekker bot, mannen onder elkaar. Het is de eerlijkste manier van omgaan met elkaar. Helaas is dit gevoel iets van vervlogen tijden. Ik ben een hopeloze romanticus. We zien in het hedendaagse voetbal een enorme verwijdering tussen de club en een gedeelte van de supporters."

Elitepauper als merk

Van Kraaikamp wil meer met de titel Elitepauper. Voor hem staat de titel voor een levensstijl, voor mensen die zich niet altijd thuis voelen in de moderne maatschappij. "Eigenlijk moet Elitepauper een badge of honor worden. Ik hou van mensen die hun eigenheid vieren." Dat hoeft niet per se met geweld gepaard te gaan. Meestal zijn dit wel mensen met een randje. "Maar het kunnen ook mensen zijn die helemaal opgaan in het badmintonspel," aldus Van Kraaikamp.

Ster advertentie
Ster advertentie