Achtergrond
NOS

Homohatende sultan ligt waarschijnlijk niet wakker van boycot Clooney

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Homohatende sultan ligt waarschijnlijk niet wakker van boycot Clooney

Het is onwaarschijnlijk dat een plan van George Clooney de sultan van Brunei van gedachte doet veranderen. Dat denkt Zuidoost-Azië-correspondent Michel Maas.

De filmster roept mensen op om luxe hotels in onder meer Beverly Hills, Londen en Parijs te boycotten. Die zijn eigendom van de sultan van Brunei die volgende week de doodstraf voor homo's wil invoeren.

"Iedere keer als we hier slapen of dineren geven we geld aan mannen die hun eigen burgers stenigen of geselen, omdat ze homo zijn of beschuldigd worden van overspel", schreef Clooney in een opiniestuk.

Monopoly

"Ik neem aan dat de sultan het niet leuk vindt", zegt Maas in NOS Met het Oog op Morgen. "Maar hij zal het langs zich heel laten glijden. Want zelfs al staan die hotels een paar maanden helemaal leeg dan nog kan dat niet echt een deuk in zijn inkomen maken."

Dat heeft te maken met het gigantische vermogen van sultan Hassanal Bolkiah. "Hij en zijn broer kochten vastgoed alsof ze Monopoly aan het spelen waren. Hij schijnt wel 7.000 luxe auto's te hebben."

In de hemel

Waarom hij dan toch de strenge shariawetgeving invoert, heeft misschien te maken met een derde broer die wat meer invloed zou hebben gekregen. "Ook de leeftijd van de sultan speelt mee. Hij is 72 en mensen zeggen dat hij bezig is om wat punten te sparen om nog een plekje in de hemel te krijgen na al dat geparty."

De plannen van Brunei leiden internationaal tot bezorgdheid. Onder meer het Europees Parlement en het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken riepen Brunei op om de wet niet in te voeren. In het beste geval, denkt Maas, zorgt de druk ervoor dat de sultan de straffen wel invoert, maar de zware straffen niet uitvoert.

Boycot op hotels van sultan Brunei

Ster advertentie
Ster advertentie