Achtergrond

Hans Wiegel: ‘Ik geef dit kabinet een 6,5’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hans Wiegel: ‘Ik geef dit kabinet een 6,5’

Vandaag bestaat het kabinet Rutte III exact één jaar. Oud-fractievoorzitter van de VVD, Hans Wiegel is gematigd positief over het beleid van het kabinet de afgelopen tijd, zo zei hij vanochtend in Stand.nl op NPO Radio 1.

Video niet beschikbaar

Volgens de oud-politicus is het duidelijk dat het kabinet als een team opereert. Hij is vooral gecharmeerd van Carola Schouten (minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). “Die heeft heel veel vertrouwen bij de kiezers.” Duidelijk is dat het kabinet sterk staat, bijvoorbeeld toen de coalitie ferme kritiek op de dividendbelasting had, zegt Wiegel. “Ook toen dit werd teruggetrokken zie je dat dit kabinet elkaar niet laat vallen.”

Kritiek Nijpels en Brinkman

Ook ging Wiegel in op kritiek van CDA-senaatsfractievoorzitter Elco Brinkman en VVD’er Ed Nijpels. Zij zeiden vanochtend in het Algemeen Dagblad dat dit kabinet lijdt aan een “verstikkende regeldrift”, waarbij alles wordt precies wordt afgestemd tussen ministers, staatssecretarissen en coalitiefracties. Dit is een vorm van monisme waarbij coalitiefracties meeregeren, afstemmen en het kabinet niet echt controleren, volgens de politiek coryfeeën.

Wiegel: “In mijn tijd was het absoluut onmogelijk. Ik had daar ook geen zin in. Als fractievoorzitter wilden ministers mij vertellen wat je moet zeggen, dat laat je niet gebeuren. En toen Wiegel zelf minister was? “Toen wilde de coalitie steeds weten wat er op de agenda van de ministerraad stond, dan zei ik: dat gaat je geen donder aan, dat zie je wel in het openbare debat.” De regeldrift is dan ook een van de problemen van dit kabinet zegt Wiegel, maar hij is over het algemeen niet ontevreden. “Of ik vertrouwen heb in dit kabinet? Ik geef het een 6.5.”

Ster advertentie
Ster advertentie