Achtergrond

IGZ: Onveilige werkcultuur UMC Utrecht

foto: pexelsfoto: pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. IGZ: Onveilige werkcultuur UMC Utrecht

[KRO-NCRV] De raad van bestuur van het UMC Utrecht heeft er onvoldoende voor gezorgd dat medewerkers openlijk konden praten over in het ziekenhuis gemaakte fouten. Calamiteiten werden niet of niet tijdig gemeld en onvoldoende zorgvuldig en diepgaand onderzocht. Tot die conclusies komt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in het rapport ‘Goed bestuur en veilige cultuur: vereisten voor goede zorg. Raad van bestuur UMC Utrecht teveel op afstand’.

IGZ: Onveilige cultuur UMC Utrecht

"Het is een structureel beeld in de organisatie", vertelt Ronnie van Diemen, Inspecteur-Generaal voor de Gezondheidszorg bij De Ochtend op NPO Radio 1. "Patiëntenzorg is goed in het UMCU, laten we dat voorop stellen. De zorg is van goede kwaliteit, tegelijkertijd loop je risico's op het moment dat de cultuur er één is waar er niet openlijk gepraat kan worden over fouten."

'Wat is er gebeurd?'

Aanleiding voor het onderzoek waren misstanden op de afdeling KNO van het ziekenhuis waardoor de patiëntveiligheid in het geding was gekomen. Ook meldingen van een onveilig werkklimaat zetten de inspectie aan tot het onderzoek. Het UMC werd van april tot oktober vorig jaar onder verscherpt toezicht geplaatst.

De openheid bleek niet voldoende te zijn, volgens de inspectie. "We hebben een gekeken naar patiëntveiligheid op allerlei manieren, we hebben dossieronderzoek gedaan, onaangekondigde bezoeken gedaan en we hebben experts van de KNO afdeling gevraagd om naar een aantal patiëntverhalen te kijken en te kijken wat er gebeurd is."

Breder dan de KNO afdeling

"Het is een structureel beeld over de cultuur in de organisatie", vertelt Van Diemen. "Door de top-down benadering, ook van de Raad van Bestuur, leidt ertoe dat de openheid om dingen bespreekbaar te maken niet altijd aanwezig was." Patiënten hoeven zich volgens Van Diemen geen zorgen te maken. "Er wordt zeer goede zorg geleverd. Maar als het klimaat niet goed is, loop je ook risico's."

Hoe nu verder?

Ondanks de conclusies van het rapport, heeft het IGZ nog wel vertrouwen in de Raad van Bestuur. Echter zijn ze nog niet 'klaar', volgens Van Diemen. "De structurele verbetering zullen ze elke dag moeten laten zien in hun werkzaamheden."

Van Diemen vertelt dat de IGZ de komende tijd nog steeds onaangekondigd bij operaties aanwezig zal zijn. "Het gaat het er heel duidelijk om dat ze nu laten zien, vooral de Raad van Bestuur, of ze de verbinding met medewerkers die elke dag goede patiëntenzorg willen leveren, ook echt hebben."

Reactie van Raad van Bestuur UMCU

Ster advertentie
Ster advertentie