Achtergrond
EONOS

'Premier moet IQ van minstens 130 hebben'

foto: Lex van Lieshout, ANPfoto: Lex van Lieshout, ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Premier moet IQ van minstens 130 hebben'

Een premier moet minstens een IQ van 130 hebben om goed te functioneren, vindt psycholoog en universitair docent Jan te Nijenhuis. Een IQ-test zou volgens Te Nijenhuis onderdeel moeten uitmaken bij de aanstelling van premiers.

"Het is een heel zware functie. Intelligentie gaat om verwerken van informatie, en de premier moet enorme hoeveelheid informatie verwerken. Je moet overleggen met Merkel en met gepromoveerd natuurkundigen. En je moet dat ook nog begrijpen, samenvatten en in vergaderingen nuances uit elkaar kunnen halen. Het is een loodzware baan."

Roemer ongeschikt

Te Nijenhuis verwijst naar de Verenigde Staten waar presidenten als Clinton en Bush tijdens hun universitaire loopbaan werden getest, en IQ-scores van 136 en 139 haalden. Een goede graadmeter voor hun geschiktheid als leider, vindt hij. Oud-SP-fractieleider Emiel Roemer (IQ 100) acht Te Nijenhuis compleet ongeschikt als leider. "Hij had mavo en is op de havo drie keer blijven zitten. Voor de kiezer is belangrijk: krijgt hij het als premier voor elkaar, kan hij overtuigen, leiding geven, alle stukken lezen? Ik denk het helemaal niet."

De psycholoog vindt het knap hoe Mark Rutte al acht jaar als premier functioneert. Hij prijst de premier voor zijn samenwerking met partijen die totaal anders denken dan hijzelf.

'Premier moet IQ hebben van minstens 130'

Ster advertentie
Ster advertentie