Achtergrond
KRO-NCRV

'Binnen 5 á 10 jaar miljoenen drones in ons luchtruim'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Binnen 5 á 10 jaar miljoenen drones in ons luchtruim'

Het lijkt erop dat het aantal drones in het Nederlandse luchtruim de komende jaren alleen maar zal toenemen. De drone kent voor- en nadelen. Waarom roept dit verschijnsel zo veel controverse op?

Vogels

Wat de gevolgen voor mens en natuur zijn van die grote toename in ons luchtruim, is niemand helemaal duidelijk. Bij Space53, het test- en ontwikkelingscentrum voor drones in Twente, worden zogenaamde 'robirds' uitgetest: robotvogels die worden ingezet om echte vogels weg te jagen. Ze moeten het gedrag van roofvogels gaan vertonen zodat de echte vogels zullen schrikken en bijvoorbeeld uit de buurt van vliegtuigen blijven.

Quote

Drones zijn ongelooflijk verstorend voor vogels

Boswachter Arjen Postma

Drones kunnen vogels beschermen, maar ook bedreigen. Boswachter Arjen Postma maakt zich ernstige zorgen over drones in de natuur. ''Drones zijn ongelooflijk verstorend, met name voor vogels. Normaal gesproken wanen ze zich veilig omdat ze altijd kunnen wegvliegen vanaf de grond. Alles wat vanuit de lucht komt is veel gevaarlijker, want daar zijn vogels niet op voorbereid.'' Daarnaast kunnen drones volgens de boswachter in het broedseizoen nestelende vogels verstoren.

Wantrouwen

Volgens de voorspelling van Eurocontrol zullen er binnen 5 á 10 jaar tientallen miljoenen kleine drones in ons luchtruim rondvliegen. Niet alleen zullen ze pakketjes bezorgen, maar er zijn ook plannen voor vliegende taxi's en manieren om ze in de landbouw en voor de veiligheid in te zetten.

Wantrouwen is het enige wat die explosieve toename van drones in ons luchtruim nog kan tegenhouden, denkt Marc Sandelowsky van Space53. ''Regelgeving en voldoende ruimte zijn de problemen niet. Maar mensen willen weten wat een drone eigenlijk doet, er is een maatschappelijke discussie ontstaan.''

Ster advertentie
Ster advertentie