Achtergrond

SGP-ophef: 'Briljante kop, we praten er nog steeds over'

foto: Jinekfoto: Jinek
  1. Nieuwschevron right
  2. SGP-ophef: 'Briljante kop, we praten er nog steeds over'

[KRO-NCRV] Het opiniestuk van SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij in een Amerikaanse krant zorgde voor ongekend veel woede onder Nederlanders. Aan haar talkshowtafel zei Eva Jinek dat hij Nederland 'te kakken had gezet'. Volgens Van der Staaij wilde de SGP alleen de discussie aanzwengelen over de slippery slope van ons euthanasiebeleid.

Vlak voor het weekend publiceerde de Amerikaanse krant The Wall Street Journal een column van SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij. De partij trapt daarmee een internationale anti-euthanasiecampagne af. De kop boven het artikel luidde: ‘In The Netherlands, the doctor will kill you now’. De kop was door de krant zelf verzonnen en dekt niet de lading, twitterde Van der Staaij later. Maar bij veel Nederlanders schoot het opiniestuk al in een verkeerd keelgat. ''Ik vind de kop echt geweldig. We hebben het er na vier dagen nog steeds over'', zegt media-ondernemer Jan-Kees Emmer.

Keuze Amerikaanse krant

In een nieuwsluwe periode, met de formatie-onderhandelaars op vakantie, weet de SGP aandacht te vragen voor de ruimere aanpak rond euthanasie. Met de nadruk op de discussie rond wilsbekwaamheid en het voltooid leven. Maar waarom de keuze voor een Amerikaanse krant? ''Heel simpel, in Nederland kent iedereen het verhaal al. Hij wil dat mensen er ook daar over gaan praten'', zegt Sjirk Kuijper, hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad.

Signaal aan formatie

Bij Jinek ontkende Van der Staaij dat het ging om een briljante politieke zet. ''In de politiek wordt wel vaker verondersteld dat iets strategie is, terwijl dat helemaal niet opgaat. Je kunt niet plannen wanneer de krant je stukje plaatst'', zegt Kuijper. ''Natuurlijk wil Van der Staaij hiermee een signaal afgeven aan de formatie'', zegt Emmer. ''Het is hypocriet om je nu zo klein te houden.''

Het artikel viel bij veel Nederlanders in verkeerde aarde, mede door de kop en het verwijt aan artsen en de overheid. Menno de Bruyne, voorlichter van de SGP in de Tweede Kamer, noemt de ophef hysterisch. ''Ook hoogopgeleiden reageren met taal en opmerkingen die je meer op GeenStijl verwacht.''

Jan-Kees Emmer ziet dat elk debat tegenwoordig verhit wordt gevoerd. ''En dat vind ik geen goede ontwikkeling'', zegt hij.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie