Achtergrond
HUMANVPRO

Argos: zelfmoord in de zorg

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Argos: zelfmoord in de zorg

Wat gebeurde er rond de dood van Orlando? In 2016 maakte de 26-jarige patiënt een einde aan zijn leven in de Groningse Lentis-kliniek.

Zelfmoord in de GGZ

Nagesprek Zelfmoord in de GGZ

In diezelfde periode kreeg de GGZ-instelling ferme kritiek van de inspectie Gezondheidszorg. Lentis beloofde beterschap, maar de afgelopen week kwam de inspectie opnieuw met een waarschuwing: de kliniek kreeg een aanwijzing, vanwege ‘risico’s voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg’.

Haperingen in de zorg

Had de hulpverlening rond Orlando ook gehaperd? Zijn ouders meenden van wel en dienden een klacht in en belanden in een langdurige procedure met de kliniek. In Argos een reconstructie van de gang van zaken rond de dood van een suïcidale patiënt.

En een zoektocht naar het antwoord op de vraag: hoe kan het dat er dagelijks gemiddeld twee GGZ-patiënten zich van het leven beroven? En hoe gaan hulpverleners daarmee om?

Meer journalistiek speurwerk?

Argos is het onderzoeksjournalistiek programma van de VPRO. De redacteuren van Argos gaan al meer dan twintig jaar, elke week, op zoek naar opmerkelijke achtergronden bij het nieuws, of zaken die nieuws zouden moeten zijn. Je hoort Argos op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Argos is een samenwerkingsverband tussen Human en VPRO.

Ster advertentie
Ster advertentie