Achtergrond

De Taalbaas - Dit hebben Nederlandse rappers en zangers gemeen

KRO-NCRV
foto: De Taalbaasfoto: De Taalbaas
  1. Nieuwschevron right
  2. De Taalbaas - Dit hebben Nederlandse rappers en zangers gemeen

"Ja, rappers hebben het over drugs. Ja, rappers praten over de criminele activiteiten die ze hebben begaan. Maar ze hebben ook teksten die maatschappelijk wel wat te betekenen hebben."

Dat vindt Thomas Mulder, datajournalist bij de KRO-NCRV. Mulder luistert al jaren naar hiphop en ergert zich aan het beeld dat veel mensen van zowel het genre als de artiesten hebben. "Vaak, en meestal van personen die niet of nauwelijks naar hiphop luisteren, hoor je de kritiek: rappers maken alleen maar muziek over seks, drugs, auto’s etc. Rappers zouden vrouwonvriendelijk zijn en criminaliteit verheerlijken."

Maar dat is generaliserend, vindt hij. Want waar zingen andere Nederlandstalige artiesten dan over? Zijn er veel verschillen? Zijn er veel overeenkomsten? We gaan er morgen achter komen. Mulder begon namelijk het project De Taalbaas, dat morgen online komt. Collega data-analist Jerry Vermanen legde teksten van Nederlandse rappers en zangers naast elkaar.

De dataredactie analyseerde de teksten van 266 rappers en 81 overige Nederlandstalige artiesten. In totaal hebben ze 7.604 nummers verzameld, wat neerkomt op 2.626.351 woorden. Met deze gegevens krijgen ze een beter beeld van de verschillen en - veel belangrijker - de overeenkomsten tussen hiphop en overige Nederlandstalige genres. Eén van die uitkomsten was bijvoorbeeld tussen Lange Frans en André Hazes.

"Ondanks dat het om verschillende genres gaat, hebben Lange Frans en André Hazes namelijk een grote overeenkomst", vertelt Mulder. "En die is te vinden in hun specifieke woordgebruik. Dat wil zeggen dat beide artiesten veelvuldig dezelfde woorden gebruiken in hun tracks en bij deze twee artiesten zijn dat de woorden: vergeet, liefde, eenzaam, dag, wereld en land."

En er zijn meer voorbeelden, wat zijn de overeenkomsten tussen rapper Steen en zanger Stef Bos? Yung Internet en Bløf? Morgen wordt het project in De Taalstaat met Frits Spits besproken. Rapper Fresku en Stef Bos zijn te gast.

Luister morgen om 11.00 op NPO Radio 1 naar De Taalstaat en klik (vanaf 11.00) uur hier voor het project De Taalbaas.

Ster advertentie
Ster advertentie