Achtergrond

‘Trump beledigt Merkel en heel Duitsland'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Trump beledigt Merkel en heel Duitsland'

[KRO-NCRV] Trump die de hand van Merkel weigerde tijdens haar staatsbezoek in de Verenigde Staten was een verschrikkelijk gezicht. Dat zegt Jaap de Hoop Scheffer, oud- secretaris generaal van de NAVO, in Stand.nl op NPO Radio 1.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Het schudden van handen is een teken van bondgenootschap. Wat Trump doet is een belediging voor zowel de bondskanselier als heel Duitsland." De Hoop Scheffer refereert ook naar de diplomatieke spanningen met Turkije. "Juist nu is het handen schudden een belangrijk gebaar van eenheid."

"Ik heb ook nog nooit anders gezien. De landen zijn bondgenoten en de NAVO vertegenwoordigt ook een groot Amerikaans belang. Dat Trump zich dat niet realiseert is ongehoord." Daarnaast vindt De Hoop Scheffer de uitlatingen van premier Recep Tayyip Erdogan over nazi’s en fascisme ‘buitengewoon ernstig’. "Dit soort retoriek dient vooral een binnenlands doel en daar moeten we Erdogan niet mee helpen. Het reageren op een barrage van vervelende opmerkingen is geen goed idee."

In gesprek blijven

Echter, volgens de voormalig Minister van Buitenlandse Zaken moet Nederland de deur niet definitief in het slot gooien. "Na het referendum op 16 april moeten we de gesprekken weer hervatten. Dat kan niet anders. En dan moeten we de taal vanuit Turkije zeker aan de orde stellen. Politieke discussie kan alleen plaatsvinden als we in gesprek blijven, maar wel na het referendum."

Toekomst NAVO

Ondanks de spanningen met Turkije is volgens De Hoop Scheffer er voldoende toekomstperspectief voor de NAVO. "Bondgenootschappen hebben zeker toekomst en laten we dat vooral zo houden. Zeker met de Russische dreiging is dat zeer relevant. In Den Haag en Brussel zitten we er warmpjes bij, maar in de hoofdsteden van de Baltische Staten is dat een heel ander verhaal."

Bekijk hier het gesprek met Jaap de Hoop Scheffer

Ster advertentie
Ster advertentie