Achtergrond
KRO-NCRV

Kookwedstrijd Bocuse d'Or: 'Het zijn de Olympische Spelen voor chefkoks'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kookwedstrijd Bocuse d'Or: 'Het zijn de Olympische Spelen voor chefkoks'

Vandaag en morgen strijden 24 chefkoks tegen elkaar in de finale van de Bocuse d'Or. De wat? Deze prestigieuze Franse kookwedstrijd is voor chefkoks wat de Olympische Spelen voor sporters zijn, zegt culinair journalist Janneke Vreugdenhil in Spraakmakers.

In het Franse Lyon mogen de chefkoks uit 24 verschillende landen ploeteren in de keuken om een stuk kalfsvlees klaar te maken. En dit gebeurt in een hal waar duizend bezoekers bij aanwezig zijn, legt culinair journalist Janneke Vreugdenhil uit. Waar Michelin-inspecteurs op een onverwacht moment een bezoek brengen aan restaurants, weten chefkoks bij de Bocuse d'Or dat hun werk beoordeeld gaat worden. "Je moet ter plekke presteren", zegt Vreugdenhil.

Smokkelen

De chefkoks hebben ruim vijf uur voor de bereiding van hun creaties en worden onderworpen aan strenge controles. Zoals doping uit de boze is in de topsport, is smokkelen verboden voor de topkoks. Volgens Vreugdenhil wordt goed opgelet of chefkoks niet stiekem alvast gedeeltelijk iets hebben voorbereid in hun restaurants. "Je mag van tevoren knoflook pellen en zout afwegen, maar dat is het wel zo ongeveer."

Afrikaanse chefkoks

Terwijl Nederland al eerder was afgevallen, staan voor het eerst in de geschiedenis wel twee Afrikaanse landen in de finale. Chefkoks uit Tunesië en Marokko dingen mee naar de hoofdprijs. Of hun creaties daadwerkelijk representatief zijn voor de Afrikaanse keuken, durft Vreugdenhil niet te zeggen. Zo heeft de Marokkaanse chefkok een Frans restaurant en bereidt de Tunesische chefkok vooral Japanse gerechten.

Quote

Michelin-inspecteurs komen zelden in Afrika

Culinair journalist Janneke Vreugdenhil

In Afrika zelf ontbreekt het aan restaurants met een Michelinster, weet Vreugdenhil. "Michelin-inspecteurs komen zelden op het continent. Het meest dichtbij komt een Zuid-Afrikaanse chefkok die een restaurant heeft in Nice met een Michelinster."

Ster advertentie
Ster advertentie