Kookwedstrijd Bocuse d'Or: 'Het zijn de Olympische Spelen voor chefkoks'
- Nieuws
- Kookwedstrijd Bocuse d'Or: 'Het zijn de Olympische Spelen voor chefkoks'
Vandaag en morgen strijden 24 chefkoks tegen elkaar in de finale van de Bocuse d'Or. De wat? Deze prestigieuze Franse kookwedstrijd is voor chefkoks wat de Olympische Spelen voor sporters zijn, zegt culinair journalist Janneke Vreugdenhil in Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Smokkelen
De chefkoks hebben ruim vijf uur voor de bereiding van hun creaties en worden onderworpen aan strenge controles. Zoals doping uit de boze is in de topsport, is smokkelen verboden voor de topkoks. Volgens Vreugdenhil wordt goed opgelet of chefkoks niet stiekem alvast gedeeltelijk iets hebben voorbereid in hun restaurants. "Je mag van tevoren knoflook pellen en zout afwegen, maar dat is het wel zo ongeveer."
Afrikaanse chefkoks
Terwijl Nederland al eerder was afgevallen, staan voor het eerst in de geschiedenis wel twee Afrikaanse landen in de finale. Chefkoks uit Tunesiƫ en Marokko dingen mee naar de hoofdprijs. Of hun creaties daadwerkelijk representatief zijn voor de Afrikaanse keuken, durft Vreugdenhil niet te zeggen. Zo heeft de Marokkaanse chefkok een Frans restaurant en bereidt de Tunesische chefkok vooral Japanse gerechten.
Michelin-inspecteurs komen zelden in Afrika
In Afrika zelf ontbreekt het aan restaurants met een Michelinster, weet Vreugdenhil. "Michelin-inspecteurs komen zelden op het continent. Het meest dichtbij komt een Zuid-Afrikaanse chefkok die een restaurant heeft in Nice met een Michelinster."