Achtergrond
EO

Wiegel: 'Kans dat Baudet ooit premier wordt is bijna nul'

foto: David Boogerdfoto: David Boogerd
  1. Nieuwschevron right
  2. Wiegel: 'Kans dat Baudet ooit premier wordt is bijna nul'

VVD-coryfee Hans Wiegel (77) heeft geen internet, maar ook hij kon niet om de naaktfoto van Thierry Baudet heen. "Dan zie je toch dat de politiek is veranderd. Zoiets zou Joop den Uyl nooit gedaan hebben", grapt de oud-minister. Voor Dit is de Dag toog presentator Renze Klamer naar het Friese Oudega voor een vrolijk gesprek met Hans Wiegel.

Zomergesprek met Hans Wiegel

Af en toe eten ze nog samen, desondanks schat Wiegel de premierkansen van Baudet laag in: "Baudet is te ongedurig om ooit premier te worden. Politiek is niet alleen maar glitter en glamour, het is ook gewoon hard werken". Wiegel had Baudet graag bij 'zijn' VVD gezien maar daar zaten ze volgens hem niet op diens eigenwijsheid te wachten.

Klimaat

Het klimaatakkoord baart Wiegel veel zorgen. "Het is een gevaarlijk akkoord omdat niemand weet wat de consequenties ervan zullen zijn. Gewone mensen zijn bang geworden omdat ze hun woning gasvrij moeten maken. Dat kost een fortuin en hypotheekbanken willen dat niet financieren. Het hele akkoord rammelt." Zelf heeft de oud-minister geen zonnepanelen: "Ik heb daar gewoon geen zin in."

Columns

Hij mag zich dan hebben teruggetrokken in Zuidwest Friesland, door zijn columns laat Wiegel zijn stem nog horen in politiek Den Haag. "Ik doe het vooral om mijn kop helder te houden. Een rollator begin ik nooit en te nimmer aan, maar ik zou het heel erg vinden als ik in de war raak." Een computer en e-mail is aan de VVD-mastodont niet besteed. Zijn columns schrijft hij nog met pen en papier. "Die stukjes gooi ik vervolgens via de fax naar mijn secretaresse en zij typt ze dan uit. Dat is inmiddels een soort gimmick van mij geworden."

Ster advertentie
Ster advertentie