Achtergrond

Ruding: ‘Parlementaire enquête naar Belastingdienst zinvoller dan naar euro’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ruding: ‘Parlementaire enquête naar Belastingdienst zinvoller dan naar euro’

[KRO-NCRV] “Een parlementaire enquête naar de problemen bij de Belastingdienst is zinvoller dan een enquête naar de invoering van de euro.” Dat zegt Onno Ruding, oud-minister van Financiën en oud-bankier, in Stand.nl op NPO Radio 1.

“Ik ben zeer bezorgd over de problemen bij de Belastingdienst”, aldus Ruding. “Ik vind dat minister Dijsselbloem het vuilnis niet aan staatssecretaris Wiebes over moet laten.” De Belastingdienst is volgens de oud-minister lange tijd belast met nieuwe fiscale maatregelen.

Ruding reageert in Stand.nl op een burgerinitiatief van onder andere Thierry Baudet, lijsttrekker van Forum voor Democratie. Die pleit voor een parlementaire enquête naar de besluitvorming rond de introductie van de euro. Tijdens dat onderzoek zouden belangrijke betrokkenen, waaronder Onno Ruding, uit de jaren negentig onder ede moeten worden gehoord.

Luister het hele gesprek met Onno Ruding en Thierry Baudet terug:

Fouten

Ruding heeft er geen enkele moeite mee om onder ede te worden gehoord, maar is geen voorstander van een parlementaire enquête. “Er zijn achteraf bij de toepassing fouten gemaakt, maar daar heb je geen parlementaire enquête voor nodig”, aldus Ruding. Volgens de oud-minister zijn er in het verleden bovendien al diverse debatten gevoerd over de invoering van de euro.

Toch zijn er volgens Thierry Baudet nog altijd veel vraagtekens omtrent de euro. Hij spreekt van “een gigantische doofpot” en “de grootste bonnetjesaffaire van de afgelopen vijftig jaar”.

Baudet noemt het “eigenaardig” dat Nederland in het verleden akkoord is gegaan met iets “waarvan je weet dat het niet gaat werken”. “Er is een complot geweest van de elite die hebben gedacht: wij gaan dit gewoon doordrukken”, aldus Baudet.

Ster advertentie
Ster advertentie