Achtergrond

'Noodplan? Denk ook eens aan je bejaarde buurman!'
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Noodplan? Denk ook eens aan je bejaarde buurman!'

Uit onderzoek van het Rode Kruis blijkt dat veel Nederlanders nooit nadachten over wat ze moeten doen in geval van nood. De organisatie roept bijvoorbeeld om je belangrijkste gegevens in de cloud op te slaan. Ouderenbond KBO-PCOB waarschuwt dat ook naar ouderen zonder internet moet worden omgekeken.

Veel ouderen beschikken niet over een smartphone of een internetverbinding. Dat maakt ze in geval van nood extra kwetsbaar, zegt KBO-PCOB-directeur Manon Vanderkaa in Stand.NL op NPO Radio 1. Daarom doet ze een oproep aan mensen om een stapje verder te denken. "Denk aan jezelf, maar denk ook aan mensen in de buurt. Misschien woon je wel naast een oudere en kun je het er een keer over hebben."

Buren

Ook aan ouderen heeft ze een advies. "Het is handig om een kopie van de belangrijkste papieren bij de buren neer te leggen", zegt Vanderkaa. Het Rode Kruis adviseert om zo'n kopie ook bij een eventueel logeeradres te bewaren.

KBO-PCOB geeft meer adviezen om ervoor te zorgen dat ouderen veilig op zichzelf kunnen wonen. Zo stuurt de organisatie vrijwilligers langs mensen thuis. "Hier worden ook noodsituaties besproken", aldus de directeur.

Op de website van het Rode Kruis is het mogelijk om zelf een persoonlijk noodplan op te stellen.

Ster advertentie
Ster advertentie