Achtergrond
NOS

Deze nieuwe docuserie volgt jonge butlers in opleiding

foto: VPROfoto: VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze nieuwe docuserie volgt jonge butlers in opleiding

Veel mensen zouden er - zeker tijdens deze kerstperiode - vast graag één willen hebben; een butler. Hoewel het misschien wat ouderwets aandoet, worden er nog jaarlijks tientallen opgeleid. Ook in ons eigen land, op The International Butler Academy in het Zuid-Limburgse Simpelveld. In de docuserie De Butlers, die vanaf eerste kerstdag op tv te zien is, worden zes butlers tijdens hun opleiding gevolgd. Melchior van der Meulen is butler en figureert als gastdocent ook in de serie. In NOS Met het Oog op Morgen vertelt hij over zijn vak.

Dienstbaarheid

"Er zijn heel veel vermogende mensen over de hele wereld en men heeft steeds meer de zin om zich te laten ontzorgen door wie dan ook en dat kan ook een butler zijn", vertelt Van der Meulen.

Hij is zelf ook al heel lang butler, en houdt naar eigen zeggen van de dienstbaarheid die het vak met zich meebrengt: "Die dienstbaarheid moet ook in je genen zitten, in je DNA. Een goede journalist kun je ook niet maken. Die kun je wat trucjes bijleren en die kun je bijschaven. Dat is met butler net zo. Het moet wel in je DNA zitten, wil je het vak uiteindelijk ook leuk blijven vinden voor jezelf."

Autonoom blijven

De kunst is volgens Van der Meulen om een werkplek te vinden die bij je past, om autonoom te blijven. "Het is uiteindelijk je eigen vak. Ik ben ook een soort autonome eenheid binnen de familie voor wie ik werk. Mijn geluk is alleen dat de familie voor voor wie ik werk goed bij mij aansluit. Dus de noodzaak om iets te vinden voor jezelf wat bij je eigen persoonlijkheid past, is essentieel, wil je het kunnen blijven volhouden."

Hij probeert jonge mensen vaak te stimuleren om de opleiding en het vak te gaan doen. "Want hoe jonger je begint, hoe makkelijker je je kunt ontwikkelen in die hele lange termijn dat je die baan kunt doen. Er is heel veel werk in en ik probeer het dus ook naar jonge mensen te promoten. En die investering an sich verdient zich eigenlijk heel makkelijk weer terug, want er wordt goed betaald."

De Butlers is dagelijks vanaf maandag 25 december te zien, rond 22.00 uur op NPO 3 en NPO Start.

Nieuwe docuserie volgt jonge butlers in opleiding

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie