Achtergrond
HUMANVPRO

'Politici moeten voorzichtig zijn met commentaar op de uitspraken van een rechter'

foto: Argosfoto: Argos
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Politici moeten voorzichtig zijn met commentaar op de uitspraken van een rechter'

Argos staat vandaag in het teken van één man: Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak. Deze organisatie staat tussen de overheid en de rechters in en is onder andere verantwoordelijk voor het bewaken van de kwaliteit van de rechtspraak en het adviseren van de regering. Bakker staat al vijf jaar aan het hoofd van de Raad, maar vertrekt per 1 januari aanstaande. Hoog tijd dus voor een goed gesprek, over zaken als de moord op Anne Faber, de oplopende kosten voor burgers die naar de rechter willen en de hoge werkdruk voor rechters.

Die hoge werkdruk bij rechtbanken is een heet hangijzer voor Bakker. In 2010 trok hij hierover al aan de bel in Nieuwsuur. Hierin stelde hij dat de rechtspraak een soort bedrijf geworden is. Hij stelt ook vast dat mensen veelal het beeld hebben dat "rechters alle tijd hebben om hun dossier van a tot z te lezen en nog een keer terug van voor naar achter en er dan op de zitting uitgebreid over te spreken, maar dat dit niet de realiteit is." Er is volgens hem te weinig tijd voor rechters om aan die verwachtingen te voldoen, tenzij ze overwerken of op andere manieren zwaar belast worden. Dit probleem speelt nu dus nog steeds.

e-Court

Zodra er ook maar iets om de rechtspraak te doen is, is Bakker een graag geziene gast in verschillende landelijke televisieprogramma's. Daarbij steekt hij zijn mening nooit onder stoelen of banken. Zo kwam hij aan het begin van dit jaar aan het woord in Nieuwsuur over de digitale rechtbank e-Court, waar hij dit een "oncontroleerbaar zwart gat" noemde, omdat de mensen die daar rechtspreken niet bekend zijn.

Anne Faber

Ook zat hij onlangs nog aan tafel bij Jinek, om de zaak Anne Faber te bespreken. Bakker kan niet meegaan in de stelling dat er in deze zaak fouten zouden zijn gemaakt door de rechter. Hij vindt dat het feit dat een hogere rechter anders oordeelt dan een lagere rechter niet betekent dat de lagere rechter een fout gemaakt heeft. Een overtuiging die hem niet altijd in dank wordt afgenomen. Op de discussie die om deze zaak ontstaan is komt hij terug in Argos: "Maatschappelijk debat is goed, maar rechters moeten wel de ruimte hebben om hun werk te kunnen doen." Hij vult aan: "Politici moeten voorzichtig zijn met commentaar op de uitspraken van een rechter."

Luister om te horen wat Bakker nog meer over deze en andere kwesties te zeggen heeft zaterdag 23 juni naar het interview in Argos. 14:00 tot 15:00 op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie