Achtergrond
KRO-NCRV

Lodewijk Asscher: 'Met mij valt niet te praten over kernenergie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Lodewijk Asscher: 'Met mij valt niet te praten over kernenergie'

"Het is te duur, duurt te lang en is geen realistisch alternatief voor Nederland", zegt PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher in 1 op 1. De VVD onderzoekt nu juist of kernenergie een rol kan spelen bij de verduurzaming van Nederland. De coalitie heeft, volgens de peilingen, na de Provinciale Statenverkiezingen steun nodig van de PvdA voor een meerderheid in de Eerste Kamer.

Vanmiddag debatteren de kopstukken van alle politieke partijen in de Tweede Kamer over het eind december gepresenteerde klimaatakkoord. Opvallend, want de 600 plus voorstellen van de klimaattafels liggen nu bij de planbureaus en worden as we speak doorberekend. Op 13 maart weten we pas wat werkt, en wat het kost.

"Maar, er is nogal wat gebeurd", vindt Asscher. Hij wil weten of de coalitie 'nog één mening heeft op het belangrijke thema klimaat'. "Het kibbelt en rolt over elkaar heen. Het is oneerlijk voor de coalitie. We hoeven niks te doen, er valt bijna niet te stoken. Ze slagen er niet in om normaal beleid te voeren. Het is een schande. Ze zijn zo druk bezig om elkaar zwart te maken, ik vind het geen gezicht."

Ook wil Asscher dat er een CO2-belasting wordt doorgevoerd. Daarin wordt de uitstoot belast en betaalt de grootste vervuiler de hoogste prijs. "Het zou een hele mooie uitkomst zijn van dit debat als die CO2-belasting er komt", vindt Asscher.

Lodewijk Asscher: ‘Met mij valt niet te praten over kernenergie’

Ster advertentie
Ster advertentie