Naar homepage
Achtergrond

Geen geraniums voor Margot de Boer (87)
NTRVPRO

foto: Marc Driessenfoto: Marc Driessen
  1. Nieuwschevron right
  2. Geen geraniums voor Margot de Boer (87)

Ze werkte aan kinderprogramma's als Ja zuster, nee zuster en J.J. de Bom en presenteerde met haar kenmerkende nicotinestem en bulderlach in 2016 Het leven, een gebruiksaanwijzing, een programma over levensvragen op NPO Radio 1. Radiomaker Irene Houthuijs (54) maakte voor Radio Doc een portret van Margot de Boer.

'Ik heb kind noch kraai, maar een grote groep vriendinnen om me heen'

Hoewel Margot een kinderloze weduwe is die met pensioen is, vindt Houthuijs dat ze ons zeker iets te vertellen heeft: "Juíst! Ik vind Margot een geboren verhalenverteller. Ik wilde van haar weten: hoe sta je in het leven als je zo oud en alleen bent?" vertelt Houthuijs. "Haar levenswijze inspireert mij."

Lekker vloeken

"Ik klink lieflijk, maar ik ben natuurlijk een secreet," zei ze in een interview in het Parool. "Margot heeft zeker een uitgesproken mening over mensen. Ze kan ook heerlijk hardop vloeken. Maar uiteindelijk is ze lief. Ze slaagt er altijd in om jonge mensen aan zich te binden en heeft vrienden overgehouden aan haar werk bij de omroep."

Quote

Als ik voorstel om buiten de deur te lunchen, is zij de eerste die naar buiten holt.

Irene Houthuijs

Problematische massa

Houthuijs vindt dat we te weinig naar verhalen van oude mensen luisteren: "Bij oud denken we meteen aan ziektes, eenzaamheid en verzorgingstehuizen. Terwijl 92% van de 1,3 miljoen ouderen in Nederland zelfstandig woont. Waarom worden ouderen niet vaker neergezet als individu in plaats van als problematische massa? Kijk voorbij het vooroordeel, zou ik zeggen."

Luister: Portret Margot de Boer

Lees het hele interview met Houthuijs over Margot de Boer in de VPRO Gids.

Radio Doc

Radio Doc is hét documentaireprogramma van Radio 1. Met iedere zondagavond om 21.00 uur een kort en een langer verhaal over onderwerpen die mensen in Nederland bezighouden. Volg Radio Doc op Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie