Koninkrijk van 'Reichsbürger' bezorgt Duitse regering kopzorgen
- Nieuws
- Koninkrijk van 'Reichsbürger' bezorgt Duitse regering kopzorgen
[KRO-NCRV] Onlangs heeft een zogeheten ‘Reichsbürger’ het vuur geopend op een arrestatieteam van de politie in Duitsland. Daarbij kwam een agent om het leven. Het was niet het eerste geweldsincident en waarschijnlijk ook niet het laatste. De Reichsbürger-beweging erkent en respecteert de Bondsrepubliek niet en wil de oude grenzen terug. NPO Radio 1-verslaggever Roy Heerkens nam een kijkje in het ‘Duitse Koninkrijk’.
De Duitser Peter Fitzek heeft zichzelf uitgeroepen tot koning van het koninkrijk Duitsland. Hij is een Reichsbürger, iemand die die de Bondsrepubliek Duitsland niet als staat erkent, maar alleen het historische Duitse Rijk. Meestal ziet een Reichsbürger de in 1937 bepaalde rijksgrenzen als enige echte Duitse grenzen.
De heerschappij van Fitzek reikt negen voetbalvelden ver. Het koninkrijk heeft een eigen paspoort, bank en munt. De Bondsrepubliek Duitsland is naarstig op zoek naar manieren waarop het koninkrijk verboden kan worden. Koning Peter Fitzek heeft 150 onderdanen die geen belasting hoeven te betalen. Wonen is gratis, net als het eten.
Correspondent Rob Savelberg vertelt dat de groep aanhangers groter wordt. "Het gaat nu om enkele duizenden mensen. Die groep wordt groter, krijgt meer aandacht en voelt zich zelfverzekerd. Als mensen hun eigen paspoorten en rijbewijzen gaan gebruiken, zorgt dat natuurlijk voor tumult."
Savelberg: "Deze mensen leven niet alleen in een fantasiewereld, maar geloven soms ook in samenzweringstheorieën. En als bepaalde mensen zeggen: 'Ik hoef geen belasting te betalen' en die mensen komen daarmee weg, dan denken anderen misschien: 'Waarom zou ik nog wel belasting betalen?' Het ondermijnt de legitimiteit van het hele systeem, vandaar dat het ook best gevaarlijk is."
De Duitse overheid heeft de zelfbenoemde koning inmiddels aangeklaagd voor bedrog en het illegaal oprichten van een bank. Peter Fitzek zit nu in de gevangenis op zijn proces te wachten.
Bekijk hier de reportage van Roy Heerkens: