Achtergrond

CDA-leider Buma: Kabinet heeft nooit aan zijden draad gehangen

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CDA-leider Buma: Kabinet heeft nooit aan zijden draad gehangen

"We wisten dat het beroering zou geven. De VVD is niet door de knieën gegaan", zegt CDA-leider Sybrand Buma over de gesprekken die de coalitiepartijen de afgelopen dagen voerden over het kinderpardon in het programma 1 op 1 op NPO Radio 1. De coalitie is geen moment in gevaar gekomen, vertelt Buma.

Zuiverdere situatie

Sybrand Buma vindt dat de omstandigheden van asielzoekers door de nieuwe maatregelen helderder zijn geworden. "Als je nu niet meer meewerkt heeft dat geen zin meer. Definitief bestaat niet maar we hebben het serieuzer aangepakt dan ooit tevoren. Vanaf nu is er geen mogelijkheid via een muizengaatje in ons land te blijven. Die discretionaire bevoegdheid is nu wel heel erg politiek geworden", vindt Buma. Daarom is het goed dat die discretionaire bevoegdheid vanaf nu niet meer bij de staatssecretaris ligt. Dat maakt de procedure volgens Buma zuiverder.

Regeerakkoord vaker open

Sybrand Buma voorziet in de toekomst vaker situaties zoals met het kinderpardon "Gewijzigde omstandigheden zorgen dat het regeerakkoord open moet. Neem bijvoorbeeld een onderwerp als klimaat."

Ster advertentie
Ster advertentie