Achtergrond
HUMANVPRO

Politie geeft miljoenen uit aan feesten en cadeaus

foto: VPRO, Argosfoto: VPRO, Argos
  1. Nieuwschevron right
  2. Politie geeft miljoenen uit aan feesten en cadeaus

De politie is de afgelopen jaren in opspraak gekomen door declaratieschandalen met de ondernemingsgraad en de Amsterdamse politiecommissaris Ad Smit. Hier zaten bestedingen bij uit het budget dat is bedoeld voor representatie. Reden voor Argos om te vragen naar die uitgaven, met een verzoek om inzage via de Wet openbaarheid van bestuur.

Dat verzoek leverde lijsten op met tienduizenden uitgaven uit de jaren 2013-2017 van alle politie-eenheden. Naar aanleiding hiervan gaat de politie de uitgaven 'kritisch analyseren'.

{podcast audio="115715" caption="Declaraties politie onder de loep" }

Met miljoenen overschreden

Afscheidsfeesten van duizenden euro’s, voetbalkaarten, kistjes wijn en diners. Het representatiebudget bij de politie is de afgelopen jaren met miljoenen overschreden.

De politie erkent dat sommige uitgaven wel erg hoog zijn. De wisseling van de wacht tussen toenmalig korpschef Gerard Bouman en diens opvolger Erik Akerboom kostte begin 2016 bij elkaar opgeteld bijna 90 duizend euro. Dat was te veel, zegt de politie nu. Dat geldt ook voor een peperduur afscheidsfeest van de chef van de Landelijke Eenheid in 2015.

Het totale representatiebudget in 2017 was 11,5 miljoen euro en dit werd toen met 2 miljoen euro overschreden. De uitgaven zijn volgens de politie inmiddels zelfs opgelopen tot 15 miljoen.

Geen duidelijke definitie van representatie

Op de lijsten staan zeer uiteenlopende uitgaven. Van feesten, tot VVV-bonnen en soms zelfs een verkeersboete. Dat komt doordat er geen duidelijke definitie van wat representatie is en welke uitgaven hieronder mogen vallen. "Onder de post representatie worden allerlei uitgaven weggeschreven. We zijn bezig het begrip representatie duidelijker af te bakenen en gedane uitgaven nader te analyseren", aldus woordvoerder Robbert Salome namens de korpsleiding.

Een groot deel van het geld voor representatie gaat op aan interne aangelegenheden. Dat zijn feitelijk geen representatiekosten, maar deze uitgaven zijn wel goed verklaarbaar. Onder de grootste posten zijn bijvoorbeeld kerstpakketten en bloemetjes voor politiemedewerkers die iets bijzonders hebben gedaan of meegemaakt.

Ook personeelsfeesten, iftar-maaltijden en teamuitjes gaan uit het budget. Vanwege de omvang van de politie, er werken tienduizenden mensen, zijn de kosten hoog.

Dure afscheidsfeestjes, recepties en kookworkshops

Maar op de lijsten staan ook diners met collega’s, kaarten voor voetbalwedstrijden van Ajax, Feyenoord en AZ, een kookworkshop voor de korpsleiding en zaken als flessen drank en andere onderlinge presentjes. Zo besteedde politiedistrict Amsterdam ruim 1.300 euro aan seizoenskaarten bij Ajax. Besteedde de Leiding Regionale Diensten 578 euro aan seizoenskaarten bij Feyenoord en gaf politiedistrict Noord-Nederland 530 euro aan een seizoenskaart bij AZ.

"Kaarten kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om medewerkers te belonen voor bijzondere verdiensten, maar ook kan de eenheidsleiding vanuit representatie-oogpunt bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd bezoeken", aldus de politie.

Quote

Daar ontstaat een grijs gebied en het roept de vraag op: is dit altijd nodig?


Anderzijds zijn de richtlijnen voor de hoogtes van bedragen geen harde regels, waardoor de kosten soms flink kunnen oplopen. "Van de uitgangspunten kan worden afgeweken als de budgethouder daartoe aanleiding ziet", aldus de politie. "De mate waarin soms van de kaders wordt afgeweken, daar zetten we als korps vraagtekens bij. Het gaat om gemeenschapsgeld, daar moet je zorgvuldig mee omgaan."

Meer soberheid in de toekomst

De verschillen per regio en afdeling zijn groot: hoogte en aard van de uitgaven variëren sterk. "Voor de vorming van de Nationale Politie hanteerde elke eenheid een eigen invulling van de algemene regels, die gaan we nu eenduidig maken."

Geconfronteerd met de hoogte van het afscheid van Bouman en het aantreden van Akerboom zegt de korpsleiding in de toekomst 'meer soberheid' te zullen betrachten en erkent ze dat de uitgaven in ieder geval deels 'niet doelmatig' zijn.

Ad Smit

Vorig jaar werd de Amsterdamse commissaris Ad Smit ontslagen omdat hij op kosten van de politie familie, vrienden en collega's zou hebben gefêteerd met diners en kaarten voor concerten en wedstrijden van Ajax. Meerdere hooggeplaatste politiemensen kregen een berisping, omdat zij kaarten hadden aangenomen.

Gerrit van de Kamp van politiebond ACP zegt dat zijn bond "teleurgesteld is dat naar aanleiding van eerdere kritiek over representatiegelden blijkt dat de interne processen nog onvoldoende op orde zijn. Dit had voorkomen kunnen worden als de toezeggingen van een aantal jaren geleden waren uitgevoerd. Ook vragen wij ons af hoe het kan dat dit intern bij de politie niet eerder is gesignaleerd. Wij zullen hier op zo kort mogelijke termijn spreken met de korpschef."

De korpsleiding laat weten 'beter zicht en meer grip' op de representatiekosten te willen en budgethouders - eenheidschefs en andere leidinggevenden erop te zullen aanspreken als er vraagtekens zijn bij uitgaven.

Meer informatie en de lijsten met alle declaraties zijn te vinden op de website van Argos.

Heeft u tips of opmerkingen over deze kwestie? U kunt Argos mailen.

Meer journalistiek speurwerk?

Argos is het onderzoeksjournalistiek programma van de VPRO. De redacteuren van Argos gaan al meer dan twintig jaar op zoek naar opmerkelijke achtergronden bij het nieuws, of zaken die nieuws zouden moeten zijn. Je hoort Argos op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp of via de website van NPO Radio 1.

Argos een samenwerkingsverband tussen Human en VPRO. Volg Argos via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie