Achtergrond

Wat hebben Philips, spionage en de NSA met elkaar gemeen?
VPROHuman

foto: Argosfoto: Argos
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat hebben Philips, spionage en de NSA met elkaar gemeen?

Inlichtingendiensten gingen ook meer dan dertig jaar geleden al ver om communicatie af te kunnen luisteren. Argos dook in een operatie uit 1984, waarbij de NSA met hulp van Philips een PX-1000 pocket-telex van het bedrijf TextLite van de markt haalde. Er moest een zwakker versleutelingsprogramma in. Met de huidige waarschuwingen voor de Chinese telecomgigant Huawei, is het onderwerp actueler dan ooit.

In 1980, de tijd voor de smartphone, e-mail en internet vond het bedrijfje TextLite uit Amsterdam een handzaam apparaatje uit voor het verzenden van korte tekstberichten per telefoonlijn.Het apparaatje heeft de naam ‘PX-1000' en werd gebruikt door journalisten, bedrijven, de Nederlandse overheid en zelfs door het Zuid-Afrikaanse ANC.

Argos: Wat hebben Philips, spionage en de NSA met elkaar gemeen?

De PX-1000 gedemonteerd door de Argosredactie

De Amerikaanse geheime dienst NSA vroeg Philips om het apparaat op te kopen en er een eigen, zwakker, versleutelingsprogramma voor te ontwikkelen en betaalde daar miljoenen dollars voor. Hoe deze geheime operatie afliep, hoor je in Argos om 14.00 uur op NPO Radio 1.

Meer weten? Luister naar cryptomania!

De Argosredactie maakte vier extra podcastafleveringen over cryptografie, ofwel de versleuteling van berichten. Cryptografie is al zo oud als de weg naar Rome. Ook in de renaissance bespioneerden landen elkaar al. Wil je weten hoe dit ging? Luister dan aflevering één van Cryptomania:

#1: De geschiedenis van cryptografie en de PX-1000

Bron: Ilvy Njiokiktjien/ANP

De PX-1000 werd onder meer gebruikt door het ANC in Zuid-Afrika, in de tijd dat Nelson Mandela nog in de gevangenis zat. Gebruikte het ANC de eerste, veilige versie van de PX-1000 of de tweede versie, die door de Amerikaanse geheime dienst kon worden afgeluisterd?

#2: Gebruikte het ANC een PX-1000?

Bron: Rob Engelaar/ANP

Versleuteling en cryptografie klinken misschien als een ver-van-je-bedshow, maar ook jij gebruikt het dagelijks. Denk maar aan het inloggen in je mailbox. Hoe gaan we eigenlijk om met onze persoonsgegevens en hoe betrouwbaar zijn grote spelers Google en YouTube?

#3: Hoe gaan we eigenlijk om met onze eigen privacy?

Bron: Frederick Florin/ANP

De Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD worden 'the surveillance kings of Europe' genoemd en staan in nauw contact met de Amerikanen. Maar waarvoor worden ze eigenlijk gewaardeerd door de Amerikaanse NSA?

#4 Een inkijkje in de Nederlandse en Amerikaanse inlichtingendienst

Meer Argos?

Argos doet journalistiek speurwerk naar opmerkelijke achtergronden bij het nieuws, of zaken die nieuws zouden moeten zijn. Luister elke zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur naar Argos op NPO Radio 1 en volg Argos op Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie