Achtergrond

'Journalisten worden meegezogen in de hijgerigheid van de actualiteit'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Journalisten worden meegezogen in de hijgerigheid van de actualiteit'

[KRO-NCRV] Parlementaire journalisten staan te weinig stil bij grote maatschappelijke ontwikkelingen. Dat komt omdat ze voortdurend worden meegezogen in het hijgerige wereldje van de actualiteit waarin ze voortdurend nieuwe ontwikkelingen moeten bijbenen. Dat zegt Carin Gaemers, mede-auteur van het Zorgmanifest 2017, in het Mediaforum.

Gaemers kreeg samen met -sportcommentator- Hugo Borst bekendheid door het Zorgmanifest dat ze in 2016 schreef. Voor haar strijd voor een betere ouderenzorg werd ze gisteren door het feministisch maandblad Opzij uitgeroepen tot meest invloedrijke vrouw van 2017. Perscentrum Nieuwspoort stelde haar bovendien aan als rapporteur om journalisten een spiegel voor te houden. In haar rapportage uit ze kritiek op de parlementaire pers.

Te weinig eigen onderzoek

Volgens Gaemers doen journalisten zelf te weinig onderzoek naar de onderwerpen waarmee ze zich bezighouden. Bovendien nemen ze te veel berichten van elkaar over. ''Als je zelf onderdeel van het nieuws wordt ga je merken dat verhalen een eigen leven gaan leiden. Eén begint ermee en iedereen neemt het dan over.'' Toch wil Gaemers parlementair journalisten niet afvallen. ''Ik verwijt niet dat ze blind en doof zijn, ik ben in de parlementaire pers heel verstandige mensen tegengekomen. Het is alleen heel lastig voor ze om stil te staan en een keer een week niet over de Haagse actualiteit te berichten.''

Zorgmanifest

Het Zorgmanifest probeert kwetsbare en gedupeerde ouderen te helpen door problemen aan de kaak te stellen. Er is namelijk een onderbezetting in de verpleeghuizen. Ze streven naar een fatsoenlijke verpleeghuiszorg.

Het Mediaforum

Ster advertentie
Ster advertentie