Achtergrond

Oprichter Corendon: drukte Schiphol is vooral probleem van KLM

foto: Corendon/ANPfoto: Corendon/ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oprichter Corendon: drukte Schiphol is vooral probleem van KLM

[KRO-NCRV] Schiphol zit op slot. Er zijn te weinig landingsbanen en daardoor kan KLM niet groeien. Dat is de conclusie van de topman van KLM, Pieter Elbers, vanochtend in het Algemeen Dagblad. Een oplossing zou zijn om grote luchtvaartmaatschappijen vanaf Lelystad te laten vliegen. Volgens de oprichter van Corendon heeft dat weinig zin. "Er is geen plek voor al die extra vluchten, alleen Ryanair wil al twintig vluchten per dag vanaf Lelystad." Dat KLM het nu lastig heeft, vindt Uslu toch vooral het probleem van KLM en Schiphol zelf.

Waar KLM vooral vanaf Schiphol vliegt en dus last heeft van de krapte, heeft Corendon vijf van haar vijftien vliegtuigen op de luchthaven staan. "We kunnen dus ook ergens anders groeien", zegt Uslu bij De Ochtend op NPO Radio 1. Het kenmerkt de positiviteit van de zakenman, die altijd vooruit probeert te kijken. "Als je positief bent, ben je gelukkiger."

'Laat politiek over aan praatjesmakers'

Atilay Uslu richtte in 2000 reisgigant Corendon op. Een opmerkelijke keuze aangezien Uslu eerst de shoarmazaak van zijn oom leidde. De eerste vluchten gingen richting Turkije. Niet gek aangezien Uslu in het land is geboren, maar opgroeide in Nederland. Hij is een zakenman, want ondanks dat Turkije bij hem geliefd is, ziet hij ook dat de reisorganisatie in moet zetten op andere bestemmingen nu Turkije zelf minder populair is.

"In 2015 ging 68 procent van onze passagiers naar Turkije, in 2016 nog maar 36 procent. Een kwart miljoen Nederlanders gaat nog naar Turkije, toch een aanzienlijk aandeel." Over de aanslagen en politieke situatie in Turkije kan Uslu kort zijn. "Er zijn tot nu toe geen aanslagen geweest in grote badplaatsen in Turkije en van politiek heb ik geen verstand, laat dat over aan praatjesmakers." Bovendien, als je op vakantie gaat dan ben je niet bezig met het beleid van Erdogan, dan moet je gewoon lekker vakantie vieren, vindt Uslu.

Vissersdorpje is thuis

Zelf gaat Uslu nog vaak op vakantie in Turkije. In het dorpje Foca, vlakbij Izmir, liggen zijn roots. "Het is een klein vissersdorpje. In de zomer wonen er 40.000 mensen in de winter 4000."

Het geeft een leuke inkijk in het leven van de man die ooit elektrotechniek studeerde en wegging bij zijn eerste baan, omdat hij vond dat de hoogste baas niet genoeg verdiende. Hij zag er geen perspectief. Inmiddels is Corendon de op één na grootste touroperator van het land. In 2015 werd 10 miljoen euro winst gemaakt.

De miljonair is welbekend in het kleine dorpje, waar ook zijn vader nog woont. "Ik houd heel erg van zeetong, dat wordt daar enkele keren per week gevangen. Dan bellen de vissers me op. Uslu, we hebben zeetong gevangen, kom je het opeten? Dan ga ik gelijk, want ze bereiden het vers."

Bekijk hier het gesprek met Atilay Uslu

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie