Achtergrond
AVROTROS

Herman Brusselmans over gevoeligheden anno 2022: 'Kus m'n kloten'

foto: Eigen beeldfoto: Eigen beeld
  1. Nieuwschevron right
  2. Herman Brusselmans over gevoeligheden anno 2022: 'Kus m'n kloten'

“Natuurlijk moet je respect hebben voor iedereen, maar het moet niet uit de hand lopen”, schrijver Herman Brusselmans vertelt in MISCHA! dat hij het gevoel heeft dat er steeds minder ruimte is voor incorrecte grappen.

#49 - Herman Brusselmans - MISCHA!

In zijn werk en uitlatingen is de schrijver niet vies van een belediging. “Voor mij is het een stilistische kwestie. Net zoals ik liefdespassages of over seks schrijf. Het moet niet afgezaagd of cliché zijn. Beledigen is onderdeel van mijn vak.”

Half vrouw, half man

Het wordt hem niet in dank afgenomen, dat ziet hij alleen al terug in de toenemende haatreacties die hij op social media krijgt. Toch weerhoudt het hem niet grappen te maken over bijvoorbeeld de LHBTIQ+-gemeenschap. “Ik lees dan dat er tussen man en vrouw 18 geslachtsvormen zitten. Dan slaat je hoofd wel eens op tilt. Hoe moet je die noemen? Je mag een vrouw geen vrouw meer noemen, want iedereen is half vrouw en half man. Dan denk ik: kus m’n kloten.”

Schuim

De kunst van beledigen zat er al vroeg in vertelt hij. “Mijn moeder vertelt geregeld aan mensen dat ik toen ik 5 was aan de ingang van ons erf stond te vloeken en mensen uit stond te schelden. Tot het schuim aan mijn lippen stond.”

Volkskrant

Of dat de reden is dat hij door sommige Nederlandse recensenten gecanceld wordt is niet te bewijzen, maar: “Ik kan met zekerheid zeggen dat de Volkskrant nooit meer een boek van mij recenseert. Misschien is dat omdat ik iemand of de krant beledigd heb? Ik kan me dat niet meer herinneren. Ik onthoud dat niet.”

Het deert hem weinig, zegt Brusselmans. “Natuurlijk kan de publiciteit van de recensie helpen mijn boeken te verkopen. Maar ik ben 64, heb 85 boeken geschreven, waarvan sommigen de hemel in zijn geprezen. Dan besluit ik: Ik heb niets te klagen.”

Luister hier het hele gesprek met Herman Brusselmans terug!

#49 - Herman Brusselmans - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie