Achtergrond
AVROTROS

'Thierry Baudet is een fascist, ga weg!'

foto: Eigen beeldfoto: Eigen beeld
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Thierry Baudet is een fascist, ga weg!'

“Alles waar hij voor staat komt zo uit het fascistisch handboek. We moeten niet doen alsof Forum voor Democratie gewoon een partij is.” Stelt wetenschapsjournalist en schrijver Asha ten Broeke in MISCHA!.

#43 - Asha ten Broeke - MISCHA!

Het is een belangrijk speerpunt in het werk van journalist Ten Broeke: waarschuwen voor Baudet en zijn partij. “Ik ben vrij vroeg begonnen hem hardop in de krant een fascist te noemen. (...) Ik had een column geschreven op basis van een lang essay van schrijver Umberto Eco waarin hij de kenmerken van fascisme beschrijft. Ik heb de letterlijke uitspraken van Baudet daar langs gelegd. En zijn uitspraken zijn fascistisch. Zo streeft hij een zuiver blank Europa na. Hij is daar niet stiekem over. Daarbij ondermijnt hij de democratie, de vrije pers en de vrije kunst.”

Tegengas

Ten Broeke zou graag zien dat er meer wordt gedaan om FvD in te dammen. De politiek moet zo weinig mogelijk met hem engageren, zegt ze. Niet alleen isoleren, maar ook actief bekritiseren. “Jonge mensen moeten weten dat het niet zo maar een partij is waar je op kan stemmen. Ik vind dat de partij voortdurend en niet aflatend tegengas moet krijgen.”

Opkomend fenomeen

Journalisten hebben wat haar betreft ook te lang over hem geschreven als een interessant opkomend fenomeen. “Het heeft lang geduurd voor ze het gevaar in Thierry Baudet hebben onderkend. Als het fascisme er met stroompjes van afdruipt, dan moet je dat durven vaststellen als journalist.”

Activistischer

Wat Ten Broeke betreft zou de weerstand ook wat activistischer mogen zijn. Ze zou het toejuichen als de rally’s van Forum voor Democratie verstoord zouden worden. Ze hoeft niet lang na te denken wat er dan op haar spandoek zou staan: “Baudet is een fascist. Ga weg!”

Naziblop

Haar uitlatingen veroorzaken een hoop weerstand. Vooral bij witte rechtse mannen, zegt ze. “Ik zeg dingen die veel mensen niet willen horen. En dan krijg ik een hoop narigheid over me heen. Dan ben ik een zure teuggleuf of vieze vette naziblop. Ik krijg veel reacties over mijn gewicht. Anderen hebben het daar erg moeilijk mee, maar ikzelf niet.”

Luister hier het hele gesprek terug!

#43 - Asha ten Broeke - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie