Achtergrond

Hoe prins Harry de Invictus Games aan Nederland gunde

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe prins Harry de Invictus Games aan Nederland gunde

De Invictus Games 2020 komen naar Nederland. Mart de Kruif, generaal buiten dienst en oud-commandant van de Landstrijdkrachten, heeft deze Spelen voor gewonde, gehandicapte en (psychisch) zieke militairen binnengehaald. En dat terwijl de Invictus Foundation, onder leiding van de Britse prins Harry, eigenlijk met het evenement wilde stoppen. Hoe flikte De Kruif dit?

Pre-bid

"Niemand zei nee", zegt De Kruif vanmorgen in het NPO Radio 1-programma 1 op 1. "We kregen meteen hulp van de plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten, de NOC NSF, van Aboutaleb als burgemeester van Rotterdam, enzovoort." Binnen acht weken lag er een pre-bid op tafel bij de Invictus Games.

Te veel om winnen

Hoe was dat plan zo ontstaan? "Ik sprak met een veteraan die eraan had deelgenomen. Hij vertelde wat het met hem deed, hoe hij zichzelf had overwonnen." Dat deed De Kruif en twee compagnons besluiten de Invictus Games naar Nederland te halen. "Dat was voorjaar 2017. Maar het plan moest de ijskast in, omdat de organisatie had besloten dat de Games in 2020 voor het laatst zouden plaatsvinden in Londen, waar ze in 2014 voor het eerst werden gehouden." De stichting, in het leven geroepen door prins Harry, vond dat het evenement te groot werd en te veel draaide om winnen. "En te weinig om laten zien wat je nog kunt."

Race tegen de klok

De week voor kerst werd De Kruif alsnog gebeld door de stichting. Of hij zijn plan in Londen wilde presenteren. "Toen werd duidelijk dat ze niet zouden stoppen, waarom die keus veranderd is weet ik niet. De Foundation was enthousiast en gaf ons drie weken de tijd het bid nog aan te passen. Zo moesten we een financiële garantie van de overheid hebben." Klinkt niet als iets wat binnen drie weken geregeld is, maar het lukte De Kruif en zijn team toch. Ook het Ministerie van Defensie, Paulien Krikke (burgemeester Den Haag) en de NOS verleenden medewerking. Zo gaat de NOS de opening- en sluitingsceremonie waarschijnlijk live uitzenden.

‘Prins snapt de context’

Het nieuwe plan werd begin dit jaar gepresenteerd in Londen, waar ook prins Harry zelf aanwezig was. "Uiteraard, hij is de beschermheer van de stichting", zegt De Kruif. "Stel je er alleen niet te veel grandeur bij voor, we zaten in een aftands kantoorpand uit de jaren ’60, bovenop elkaar. We hebben een filmpje laten zien van een mud run. Aan het einde zie je pas dat de deelnemer zijn been mist." De Kruif heeft duidelijk gemaakt: we willen de kracht van mensen laten zien. "De prins snapt die context ook, we hebben allebei gediend in Afghanistan." Die boodschap viel dan ook in goede aarde. Een uur na de presentatie werden ze gebeld: jullie krijgen de Spelen. "Bizar snel. Sinds die tijd zijn wij in een mallemolen terecht gekomen van heel veel werk."

Proces van heling

De Invictus Games zijn met name in Den Haag, maar er zullen ook activiteiten in Rotterdam plaatsvinden. "Voor mij is het een succes als de deelnemers zeggen: het helpt mij en de mensen die dichtbij mij staan in het proces van heling. Daar gaat het om. Ik ben niet trots, maar dankbaar dat ik dit mag doen."

Ster advertentie
Ster advertentie