Achtergrond
BNNVARAEOKRO-NCRVNTR

In gesprek langs de Eufraat

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. In gesprek langs de Eufraat

Op 17 december 2010 steekt de Tunesische straatverkoper Mohammed Bouazizi zichzelf in brand. Het is de start van vele protesten die vanaf dan de machtsverhoudingen in de Arabische wereld doen schudden. Beter bekend als de Arabische Lente. Twee jaar later, in december 2012 - nu 10 jaar geleden - leek het alsof de rust een beetje is wedergekeerd. Maar de gevolgen van de Arabische Lente zijn duidelijk merkbaar in het Midden-Oosten. En ook in de rest van de wereld zijn de gevolgen van de Arabische Lente te zien.


Hoe heeft de situatie zich ontwikkeld in de afgelopen 10 jaar en wat kunnen we nog verwachten in de toekomst? Te gast is Esseline van de Sande. Zij is schrijver en Midden-Oosten Expert.

Een grote uitlaatklep voor de Syrische bevolking zijn de liederen en soaps. Op deze manier kunnen zij zich onder een streng regime toch uitdrukken met een bepaalde luchtigheid en humor.

Video niet beschikbaar

De rol van de vrouw in de Arabische Lente is uitermate belangrijk, maar vaak onderbelicht. Terwijl zij eigenlijk aan de frontlinie staan van het conflict.

Video niet beschikbaar

Luister het hele gesprek via de podcast - De Nacht van...

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie