Achtergrond
KRO-NCRV

‘Serena Williams wordt niet zomaar boos’

foto: Spraakmakersfoto: Spraakmakers
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Serena Williams wordt niet zomaar boos’

Een ‘klein kreng’, ‘huilende diva’ en ‘hysterisch’. Zo noemden Nederlandse en Belgische analisten tennisster Serena Williams na haar verloren US Open-finale. Een ongenuanceerd beeld, zegt mediamaker Hasna El Maroudi in Spraakmakers.

Williams verloor de turbulente finale in New York van de 20-jarige Naomi Osaka. De umpire een dief noemen kostte haar een game. Achteraf deed Williams beklag over het verloop van de wedstrijd. Deze straf zou een man volgens haar nooit hebben gekregen.

Klein kreng

Na afloop waren de reacties op het gedrag van Williams niet mals. Iets waar El Maroudi zich aan stoort. "Onze zuiderburen noemden haar een klein kreng. In de internationale media las ik veel meer duiding achter haar boodschap. Wie is deze vrouw? Zij en haar zus zijn door hun vader toen ze nog heel jong waren zwaar gekleineerd tijdens het tennissen. Om hen voor te bereiden op de toekomst waar zij als zwarte vrouwen op het tennisveld mee te maken zouden krijgen. Iemand als Serena zal niet om het minste of geringste boos worden."

Amerikaanse media

El Maroudi haalt het betoog van de vooraanstaande sportcolumnist Sally Jenkins uit The Washington Post aan die een artikel wijdde aan de gebeurtenissen. In haar ogen is niet Williams de boeman, maar umpire Ramos. Hij liet het spel escaleren en behandelde Williams als vrouw anders dan mannen die in het verleden vloekend en tierend op de baan stonden. Ook twaalfvoudig Grand Slam-winnaar Billie Jean King schaart zich achter Williams. In een Tweet neemt ze het op voor de tennisster. Een boodschap die volgens El Maroudi in Nederland onderbelicht blijft.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dat Williams de umpire een dief noemde, vindt El Maroudi niet eens schokkend. "De manier waarop ze tegen hem sprak vond ik eigenlijk heel duidelijk. Ze zegt dat ze niet aan valsspelen doet en iemand een dief noemen vind ik niet per se heel heftig."

Ster advertentie
Ster advertentie