Achtergrond

'Nederlandse militairen moeten vaker worden uitgezonden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nederlandse militairen moeten vaker worden uitgezonden'

Defensie krijgt er 300 miljoen euro per jaar bij, bleek vorige week in de Miljoenennota. Dat lijkt een mooi bedrag, maar in 2011 werd er nog een miljard euro bezuinigd. Generaal buiten dienst Ton van Loon vindt het een stap in de goede richting, maar nog niet toereikend. "We zijn het er allemaal over eens dat het niet genoeg is. Er moet veel meer geïnvesteerd worden om Europa veilig te houden", zegt hij in De Ochtend op NPO Radio 1.

Bekijk hier het gesprek met Ton van Loon

Van Loon vindt dat Defensie meer op missie moet gaan. "De vluchtelingenstromen en de voedingsbodem voor terrorisme betekent dat je actief moet blijven in dat soort landen als je daar stabiliteit wil brengen. Bovendien voorkom je daarmee dat mensen massaal op de vlucht slaan."

Nederland doet veel te weinig en leunt te veel op de Amerikanen, zegt Van Loon. "Vredesoperaties in bijvoorbeeld Mali waren vrijblijvend, daar hoefde je niet aan mee te doen. Dat deed je omdat je er toevallig zin in had of dat we een zetel in de VN-Veiligheidsraad wilden, kleinere belangen dus. We moeten ons realiseren dat het stabiliseren van Afrika en het Midden-Oosten een direct belang voor ons heeft."


Anne-Marie Snels. Bron: Twitter

Anne-Marie Snels, voorzitter van defensievakbond AFMP, vindt ook dat er extra geld naar Defensie moet. "Het dreigingsniveau is toegenomen de laatste jaren en de organisatie is daar volstrekt niet op aangepast." Militairen willen graag op missie, maar er wordt te veel bezuinigd op opleiding, training en oefening om nog goed op missie te gaan, vindt Snels. "Daar komt bij dat er geen materieel is. We zitten in een vicieuze cirkel, een negatieve spiraal. Die moet echt doorbroken worden, zodat we mensen verantwoord en veilig in kunnen zetten in een missiegebied."

Advies aan nieuw kabinet

"Het nieuwe kabinet moet serieus kijken naar hoe zij hun rol in de wereld samen met Europese partners wil invullen", zegt Van Loon. "Je kunt als Nederland niet alleen de eigen belangen verdedigen. Dat is onmogelijk."

Ster advertentie
Ster advertentie