Achtergrond
KRO-NCRV

'Dit debat gaat over de Nederlandse samenleving, niet alleen over Blok'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Dit debat gaat over de Nederlandse samenleving, niet alleen over Blok'

"Dit gaat niet alleen over de geloofwaardigheid van de minister, maar ook van onze hele volksvertegenwoordiging." Dat zegt Maurice Pahladsingh, lid van D66, in Spraakmakers op NPO Radio 1. De Tweede Kamer moet krachtig afstand nemen van deze kritiek op de multiculturele samenleving, vindt hij.

"Blok heeft eigenlijk gezegd dat je geboorte je lot bepaalt", zegt Pahladsingh, zelf kind van Surinaamse ouders. "Dat je als kind van in mijn geval Surinaamse ouders geen positieve bijdrage kunt leveren aan de multiculturele samenleving, dat je onderdeel bent van een probleem."

Niet het nieuwe normaal

De Tweede Kamer moet zich hier vandaag tegen laten horen. "Het gaat niet om de geloofwaardigheid van Blok, Blok is maar één iemand. Het gaat er om dat wat hij heeft gezegd niet het nieuwe normaal gaat worden. En dat met name de coalitiepartijen krachtig staan voor de samenleving die wij hebben in Nederland."

Pahladsingh schreef direct na de uitspraken van Blok een open brief samen met andere D66-leden die zich bezig houden met de multiculturele samenleving. In die brief eisten zij dat hun partij vraagt om oprechte excuses van de minister of in het uiterste geval aanstuurt op aftreden.

Tweede kans

De excuses die Blok nu heeft gemaakt zijn volgens Pahladsingh een "technocratisch gebeuren geworden", waarin Blok spijt heeft betuigd voor de impact van de woorden, en niet de woorden zelf. Blok moet daarom in het debat een manier zien te vinden om geloofwaardig te blijven bij wat hij heeft gezegd, en aan de andere kant tonen dat hij in de afgelopen weken echt een ander inzicht heeft gekregen. "Als hij dat op overtuigende wijze kan doen, dan verdient hij een tweede kans."

Ster advertentie
Ster advertentie