Achtergrond
KRO-NCRV

Strafrechtadvocaat over Bill Cosby: 'De zaak mist nuance'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Strafrechtadvocaat over Bill Cosby: 'De zaak mist nuance'

Acteur Bill Cosby is veroordeeld tot een gevangenisstraf van minimaal drie jaar voor seksueel misbruik. "Als Bill Cosby Piet had geheten, hoe zou de zaak dan zijn verlopen?'', vraagt strafrechtadvocaat Natacha Harlequin zich hardop af in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers.

De wereldberoemde acteur is schuldig bevonden aan het drogeren en seksueel misbruiken van voormalig basketbalster Andrea Constand. Maar de zaak mist nuance, vindt strafrechtadvocaat Harlequin. "In zedenzaken is het juist van belang dat je rustig en genuanceerd te werk gaat." Ze denkt dat de zaak anders was verlopen als Cosby geen bekendheid was geweest. "Dan heb ik het niet over huidskleur, maar over het aanzien dat hij had in de mediawereld."

Buurman om de hoek

De woordvoerder van Cosby uitte zijn ongenoegen over de zaak waarbij racisme volgens hem een grote rol speelde. "Ik ben daar niet zo van", zegt Harlequin. "Ik weet wat de sentimenten zijn en ken de geschiedenis als geen ander, maar ik vind juist in zo'n zaak dat je de rust moet bewaren. Behandel deze man net zoals je de buurman om de hoek zou behandelen. Dat moet je eigenlijk afdwingen bij de rechters."

Quote

'Behandel deze man net zoals je de buurman'

Huidskleur speelt daarbij geen rol, meent Harlequin. "Of de buurman bruin of blank is doet mij er dan even niet toe. Het gaat met name om de positie die hij heeft in de maatschappij."

Ster advertentie
Ster advertentie