Achtergrond
KRO-NCRV

Aanwezigheid lokale partijen heeft geen invloed op opkomst

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Aanwezigheid lokale partijen heeft geen invloed op opkomst

Hoewel steeds meer mensen op een lokale partij stemmen, leidt dat niet tot een hogere opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen. Dat blijkt uit onderzoek van het NPO Radio 1-programma Spraakmakers, in samenwerking met datajournalisten van de KRO-NCRV.

De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen loopt terug: in 1978 was dat nog van 74%, bij de afgelopen twee verkiezingen was het net boven 50%. Een veelgehoorde verklaring voor deze lage opkomst is dat de politiek te ver van de burgers staat. Lokale partijen zeggen dat ze beter weten wat er in hun dorp of stad gebeurt.

Spraakmakers heeft gekeken naar de opkomst in 2014 en een eventueel verband met de aanwezigheid van één of meerdere lokale partijen. Uit de analyse blijkt dat de twee geen verband hebben.

Uitzonderingen zijn er wel: de gemeentes Rozendaal en Schiermonnikoog hebben zowel de meeste lokale partijen (in de gemeenteraad zit geen enkele landelijke partij) als de hoogste opkomst. In Schiedam namen in 2014 de minste mensen de moeite om naar de stembus te gaan (42,6%), ondanks het feit dat 1 op de 3 kiezers hun stem uitbrachten op een lokale partij.

De opkomst versus het percentage stemmen op lokale partijen.

Stemmenslag

Spraakmakers onderzoekt het fenomeen van de lage opkomst elke dag tot en met de gemeenteraadsverkiezingen. In de rubriek Stemmenslag proberen verslaggevers om zo veel mogelijk mensen naar de stembus te krijgen in de gemeentes Brielle (49,77%) en Westervoort (49,14%).

Ster advertentie
Ster advertentie