Achtergrond
NTRVPRO

Wanneer heb je een slecht humeur en wanneer heb je een probleem?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Wanneer heb je een slecht humeur en wanneer heb je een probleem?

Voor een slecht humeur gaan mensen niet in therapie. Het is niks ernstigs, het is geen burn-out of depressie, maar gewoon een stemming die komt en gaat. Toch?

Humeurig

Video niet beschikbaar

Last hebben van een slecht humeur

In de documentaire Humeurig duikt Janna Reinsma in het slechte humeur – in het bijzonder in dat van haarzelf. Want ze heeft vaker last van een slecht humeur dan haar lief is. Hoog tijd dus om deze al te menselijke stemming eens tegen het licht te houden. Wat is het eigenlijk? Wanneer heb je een slecht humeur en wanneer heb je een probleem? Is het iets wat je overkomt, of ben je er ook zelf verantwoordelijk voor? En hoe kom je ervan af, zodat je wat beter met jezelf door één deur kunt?

Als ze tijdens dit steeds persoonlijker wordende humeuronderzoek een bezoek brengt aan haar welbespraakte vader Tjit, een heuse ervaringsdeskundige, volgt een openhartig gesprek waarin blijkt dat er veel meer achter een humeur kan schuilen dan je denkt. Vader Tjit: "Misschien ben ik wel medeverantwoordelijk voor jouw slechte humeur, ja. Ik voel mij enigszins melancholisch ter verantwoording geroepen."

Janna Reinsma

Geef je stemmingen aan elkaar door?

Het gesprek dat zich ontvouwt stemt tot nadenken over de vraag of je je stemmingen aan elkaar doorgeeft. Over hoe verantwoordelijk je ouders eigenlijk zijn voor wie je bent. En over hoe je kan omgaan met een teveel aan zelfkritiek.

Vader Tjit: "Hoe vind je een soort coulance tegenover jezelf, een soort begrip? Ik ben ervan overtuigd dat mensen die erin slagen milder met zichzelf om te gaan, enorm veel meer van hun leven maken, dan degenen die de helft van de tijd tegen zichzelf zijn."

Humeurigkwam tot stand in het kader van deOorzaken Podcast Academy, het opleidingstraject van Grenzeloos Geluid en het NPO Fonds voor nieuwe podcastmakers. Janna Reinsma is cultuurjournalist en redacteur. Ze schrijft over kunst en cultuur, werkt als eindredacteur bij de Volkskrant en maakt poëziepodcast De verloren tijd.

#10 - Humeurig | Twee streepjes - DOCS

Het podcast-only programma DOCS

Luister iedere week een kort én een langer verhaal over onderwerpen die mensen in Nederland bezighouden. De documentaires van DOCS zijn te horen op NPO Luister, in je favoriete podcastapp, of via de website of app van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie