Achtergrond

Wat moeten we doen met opdringerige mannen?

EO
foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat moeten we doen met opdringerige mannen?

Vandaag start de publiekscampagne 'Ben je Oké?' Hoe kan het dat vrouwen zo vaak seksueel worden geïntimideerd terwijl er gewoon omstanders bij zijn, zoals bij concerten en festivals? Omstanders, grijp in! Dat is de boodschap van de campagne, maar gaat het werken?

Mabel Zwaan denkt van wel. Mabel is concertliefhebber en ze is meerdere keren seksueel geïntimideerd bij concerten. Toen ze werd lastig gevallen tijdens een concert, bevroor ze. "Meerdere mensen keken mijn kant op, maar niemand kwam mijn kant op. Ik ben eerder weggegaan bij het concert."

Marianne Zwagerman is net als Mabel meerder keren geïntimeerd door een man tijdens een concert of het uitgaan. "Ik ben er fel op. Als het mij al overkomt als grote sterke vrouw met wat kilometers op de teller, hoe moet een meisje van 21 dan reageren?" Zwagerman vindt het erg dat omstanders vaak niet ingrijpen, maar ze betwijfelt of deze campagne effectief is.

Berend Schans van de Verenigde Poppodia en Festivals denkt dat de nieuwe campagne wel gaat werken en gaat zich actief bemoeien met de actie. "Omstanders zijn vaak bang om te sfeer te verpesten, door bijvoorbeeld iemand een klap te verkopen of te zeggen: hou daar eens mee op! Wij willen dat door deze campagne een veilige sfeer gaat ontstaan."

De 'Ben je Oké?'-campagne gaat volgens Zwagerman dus niet werken, maar wat wel? Zwagerman pleit voor een 'nazorg-campagne' voor mannen. "We moeten ons veel meer op die mannen richten. Mannen begrijpen gewoon echt niet hoe onveilig vrouwen zich kunnen voelen bij dingen die mannen heel klein vinden."

{poll}

Ster advertentie
Ster advertentie