Achtergrond
KRO-NCRV

'Wasmachine heeft meer voor vrouwenemancipatie gedaan dan gemiddelde feminist'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Wasmachine heeft meer voor vrouwenemancipatie gedaan dan gemiddelde feminist'

Morgen gaat de Huishoudbeurs weer van start. Inmiddels is een bezoek aan de beurs een leuk uitje, maar vroeger was het hét moment om de nieuwste snufjes voor het huishouden te bemachtigen. Wat hebben die vernieuwingen in het huishouden ons eigenlijk gebracht?

Video niet beschikbaar

Feminisme

"De wasmachine heeft meer voor de vrouwenemancipatie gedaan dan de gemiddelde feminist." Dat stelt journalist en econoom Annegreet van Bergen. Ze schreef een boek over de invloed van technologie op ons leven in de naoorlogse tijd. Volgens haar is de wasmachine 'de moeder aller apparaten' die vrouwen meer tijd gaf. In de jaren 50 waren vrouwen ongelooflijk lang bezig met het huishouden. "De wasmachine verdient echt een standbeeld."

Het massaal in gebruik nemen van de wasmachine bracht niet gelijk een revolutie teweeg. "Pas eind jaren 70 werd het normaal dat vrouwen niet stopten met werken zodra ze een kind kregen." Samen met de pil en de explosieve economische groei is de wasmachine essentieel geweest voor de tweede feministische golf.

Quote

De wasmachine verdient een standbeeld

Annegreet van Bergen

Nachtmerrie

Toch reageerde men niet gelijk enthousiast toen de wasmachine op de markt werd gebracht. Van Bergen: "Veel vrouwen dachten dat ze niks meer te doen zouden hebben." Vrouwenweekblad Libelle noemde het destijds nieuwe fenomeen zelfs een nachtmerrie. Want wat moesten vrouwen met al die vrije tijd?

"Heel lang hoorde de moeder die uren bezig is kleren te boenen bij het beeld van een gezin." Veel mensen bleken nog warme herinneringen te hebben aan het vertrouwde wasbord. Zo schreef Jan Wolkers in een van zijn boeken dat het wasbord van zijn moeder het enige was wat hij wilde bewaren uit haar erfenis. "Het was een teken van moederliefde dat zij dagen bezig was met wassen", legt Van Bergen uit.

Inmiddels is de aanwezigheid van een wasmachine vanzelfsprekend. Maar, zo zegt Van Bergen, "je staat er niet bij stil hoe veel je kunt doen in de tijd dat de wasmachine bezig is."

Ster advertentie
Ster advertentie