Achtergrond

Omroep West zendt redactievergaderingen live uit; publiek bepaalt het nieuws

foto: pexelsfoto: pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Omroep West zendt redactievergaderingen live uit; publiek bepaalt het nieuws

Omroep West, de nieuwszender van Den Haag en omstreken, heeft besloten om haar redactievergaderingen live uit te zenden via Facebook. Het publiek van regionale zender kan zo mee vergaderen over onderwerpen die langs komen. Kijkers geven tips en stellen vragen over kwesties die de redactie uit zou moeten zoeken.

In het mediaforum bespreken Youri Albrecht, directeur van debatcentrum De Balie en Wouter de Winther, chef parlementaire redactie De Telegraaf, de live-vergaderingen. De Winther: “Ik zie het bij de Telegraaf nog niet zo snel gebeuren, mede omdat de concurrentie dan mee kan kijken met welke onderwerpen er op de planning staan.”

Meer ogen en ogen in de samenleving

De reden om vergaderingen openbaar te maken is volgens Henk Ruijl, adjunct-hoofdredacteur bij Omroep West, simpel. “Mijn journalisten begeven zich toch in een bepaalde sociale bubbel. Het is allang niet meer zo dat we overal oren en ogen in de samenleving hebben. Met zo’n livestream haal je het publiek naar je toe.”

Wat levert het openbaar maken dan op? En is het niet een vaste groep mensen die telkens terug komt, vraagt De Winther zich af. Ruijl: "De vragen van ons publiek zijn verrassend. Ons parlementair verslaggever kreeg laatst de vraag wat er leeft in de hofvijver en niet in de belangrijke gebouwen rondom. En veel kijkers vroegen zich tijdens de dodenherdenking af of ze selfies mochten maken. Natuurlijk zijn er mensen die vaker terugkomen, maar we zijn inmiddels erg behendig in het filteren daarvan.”

Bekijk hier het Mediaforum met Yoeri Albrecht en Wouter de Winther

Ster advertentie
Ster advertentie