Achtergrond
KRO-NCRV

Komst van Formule 1 verdeelt Zandvoort: 'Het wordt levensgevaarlijk'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Komst van Formule 1 verdeelt Zandvoort: 'Het wordt levensgevaarlijk'

Of Zandvoort daadwerkelijk de Formule 1 weet binnen te halen, is vooralsnog afwachten. Voormalig Formule 1-coureur Jan Lammers is enthousiast over een mogelijke terugkeer. Maar niet iedereen staat te popelen. "Het wordt levensgevaarlijk", zegt een Zandvoorter in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Als autosportliefhebber en Zandvoorter hoopt Jan Lammers dat de Grand Prix van Nederland terugkeert naar het Zandvoortse circuit. Deze wedstrijd werd voor het laatst in 1985 op het circuit gereden. "Je kunt er vanuit gaan dat ik enthousiast ben. Het geeft een badplaats in Nederland veel allure."

Quote

Het geeft een badplaats in Nederland veel allure

Jan Lammers

Dat een race op het Zandvoortse circuit veel mensen zou trekken, ziet Lammers niet als een bezwaar. Het strand trekt op warme zomerdagen immers ook veel toeristen. "Het is allang niet meer zo dat hier files staan tot half negen 's avonds."

Verkeer staat muurvast

Zo enthousiast als autosportliefhebber Lammers is niet iedereen. "Het wordt levensgevaarlijk", zegt een Zandvoorter. Op drukke dagen staat het verkeer volgens hem muurvast en kunnen hulpdiensten geen kant op.

Eric de Zeeuw, fractievoorzitter van GroenLinks in de gemeente Heemstede, sluit zich hierbij aan. Het nabijgelegen dorp merkt veel van de drukte zodra toeristen afreizen naar Zandvoort. Mocht de Formule 1 daadwerkelijk naar de badplaats komen? "Dan komen er echt honderdduizenden mensen. Zandvoort telt slechts twee wegen, dus dan moet daarvoor echt een goed plan komen."

Quote

De bereikbaarheid is een punt van aandacht

Ellen Verheij

Bereikbaarheid

De bereikbaarheid is een punt van aandacht, geeft Ellen Verheij, wethouder van Toerisme en Economie in Zandvoort, toe. Verder ziet de VVD-wethouder het vooral positief in. Het zou volgens haar 'waanzinnig' zijn als de badplaats toeristen voor de Formule 1 mag verwelkomen. "Formule 1 zit Zandvoort in het bloed."

Ster advertentie
Ster advertentie