Achtergrond

'Vliegvelden zijn economisch net zo belangrijk als de steden waar ze bij liggen'

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Vliegvelden zijn economisch net zo belangrijk als de steden waar ze bij liggen'

[KRO-NCRV] Vlieghaven Schiphol is doorlopend onderwerp van discussie. Net deze week nam de Tweede Kamer Schiphol voor de zoveelste keer onder de loep. Het vliegveld blijft maar groeien. De vakantievluchten zouden naar de dependance in Lelystad moeten verkassen. En dat is bij meer Europese vliegvelden het geval. Daarover verschijnt het boek The Noise Landscape van Kees Christiaanse. Tracy Metz huisdeskundige, auteur, journalist en host van de live talkshow Stadsleven sprak er vanochtend over in De Ochtend.

Wat een herrie!

In het boek van Christiaanse worden acht Europese vliegvelden onder de loep genomen, waaronder Schiphol Airport. Op de lijst van de acht meest lawaaierige Europese vliegvelden staat Schiphol op een derde plaats. Hierboven staan nog Frankfurt en Charles de Gaulle. Het Amsterdamse vliegveld is wel één van de oudste 'Noise Landscapes'.

Niemandsland door vliegvelden

Schiphol ligt dichtbij de stad, waardoor de interactie met de omgeving heel intens is. De stad heeft zowel de lusten als de lasten van een vliegveld. Zo trekken de niemandslanden vlakbij het vliegveld verschillende bedrijven aan. Met name distributiehallen, caravanstallingen en autosloperijen vestigen zich daar. Tracy Metz: ''Het vliegveld op zich is een super gereguleerde omgeving, maar daaromheen rommelt het wat aan.''

Groen vliegveld

Er is een speciaal park ontworpen om het geluid in de woonwijken te verzachten. Behalve als geluidsdemper dient het park ook als volkstuin. Met de komst van Schiphol is er ook veel groen in de buurt. Zonder het vliegveld zou het allang verstedelijkt zijn, want volgens Metz wordt de Randstad alleen maar volgebouwd en is er een haatliefdeverhouding met vliegvelden.

''Vliegvelden zijn economisch net zo belangrijk als de steden waar ze bij liggen en het worden zelf ook steden.'' Met recreatie, woningen, winkels, kantoren en allerlei bedrijvigheid. Dat zie je alleen al aan de leus van Schiphol 'Airport City'.

Tracy Metz over vliegvelden: 'Het geluid bepaalt wat er op de grond gebeurt'

Ster advertentie
Ster advertentie