Achtergrond
EO

Is vuur in paardenshows dieronvriendelijk? Vraag het de paarden!

foto: ANP/Still Omroep Brabantfoto: ANP/Still Omroep Brabant
  1. Nieuwschevron right
  2. Is vuur in paardenshows dieronvriendelijk? Vraag het de paarden!

Moet je paarden laten rondrennen met een brandend dekje op hun rug, zoals De Efteling doet? Nee, zegt de Partij voor de Dieren. Het paard heeft er geen last van, zegt de paardentrainer. Maar de paardenwetenschapster heeft twijfels: je kunt het niet aan de buitenkant zien hoe een paard zich voelt.

Een paard is een vluchtdier, zegt Femke Merel van Kooten van de Partij voor de Dieren die Kamervragen heeft gesteld over de dierenshow in De Efteling. Zij wil dat de minister ingrijpt en de shows verbiedt. Zondag verstoorden actievoerders de paardenshow, de dag erna werden ze veroordeeld wegens smaad.

Video niet beschikbaar

Josh Clemens traint paarden voor vergelijkbare shows als die van de Efteling, waarbij ook vuur wordt gebruikt. Hij vindt het geen dierenmishandeling. "Het doet geen pijn. Er zijn vier lagen isolatie en het paard wordt erop getraind. Het paard wordt gewend gemaakt aan vuur". Dat gebeurt geleidelijk. Eerst krijgt het paard op afstand vuur te zien en te ruiken, daarna wordt het er langzaam mee vertrouwd gemaakt. "De paarden waar ik mee werk genieten van de shows".

Klinisch etholoog Machteld van Dierendonck weet veel, zo niet alles van paarden. Dat het publiek tijdens een show niks aan de paarden merkt van eventuele stress, zegt volgens haar weinig. "Je kunt aan de buitenkant van een paard niet zien of het stress heeft". Zij beschrijft situaties waarin paarden uiterlijk onbewogen zijn in een lastige situatie, maar innerlijk een enorm hoge hartslag hebben en veel stresshormonen. En andersom komt het ook voor.

Er is volgens Van Dierendonck maar een oplossing: meten. Laten we in de Efteling eens gaan kijken of die paarden daar stress hebben, zegt ze. Hartslag kun je meten. Het stresshormoon kun je meten in speeksel, de trainingen kun je ook meten. "Het paard kan het ons vertellen".

Ster advertentie
Ster advertentie